lördag 9 februari 2013

Katalaner

Spröda mördegsskålar med seg fyllning av mandel och citron. Receptet kommer från boken SÖTT utgiven av ALLT OM MAT.

Detta blir mitt bidrag till alla hjärtans dag 2013. Otroligt goda om jag får säga så själv!

Valentine´s day 2013
Mördeg:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl (210 g)
1 msk vatten
3/4 dl Maizena majsstärkelse
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
50 g sötmandel
50 g smör, rumsvarmt
300 g mandelmassa
1 citron, rivet skal

Garnering:
Florsocker

Ugn 175 grader C

Tärna smöret och kör det i matberedaren tillsammans med övriga ingredienser.
Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp cirka en timme.

Rosta mandlarna (med eller utan skal) i en torr stekpanna under omrörning 2-3 minuter. Låt svalna och grovhacka.
Riv mandelmassan grovt och blanda med mandeln, smör och citronskal.

Spara cirka en fjärdedel av degen till hjärtdekoren. Dela resterande deg i 12-14 bitar och tryck ut (jag valde att kavla degen lite lätt innan jag tryckte ut den i formarna) i smorda och mjölade aluminiumformar. Fördel ut fyllningen (inte för mycket då den kommer att stiga någon) och platta till.

Kavla ut den sparade degen(cirka 2 cm tjock) på väl mjölat bakbord eller mellan två bakplåtspapper. Ta ut hjärtan med en pepparkaksform och lägg ett hjärta på varje kaka.

Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta kakorna ur formen när de har svalnat och pudra över med florsocker innan servering.

Stek mandlarna i en torr stekpanna.


Jag köpte mandelmassa, annars går det lika bra med egen om du har det eller vill göra.


Hacka mandeln grovt, de grövre bitarna i kakan livar upp!


Citronen fräschar upp kakan och gör att den inte blir för söt.


Pensla formarna med smör och mjöla dem.


Dags att trycka ut degen i formarna.


Ha inte allt för tjockt lager deg längs kanterna, den kommer att svälla i ugnen.

Fyll upp med fyllningen, inte hela vägen upp till kanten 3/4  räcker nog.

Placera hjärtat av mördeg på toppen, sen in i ugnen. 

Färdiggräddade och toppade med florsocker.
Kan vara lite klurigt att få ur dem ur formen om man använder hårda formar som jag gjorde, men med lite
tålamod så går det utan problem.

2 kommentarer:

Hanna sa...

Dessa såg riktigt goda ut!! Fina bilder också :)

Elin Eriksson sa...

@Hanna, de är RIKTIGT goda! Väl värt alla moment?