söndag 11 november 2012

Mörkt Russinbröd

Det här receptet kommer från tidningen BAKA. Det är mycket likt Leilas "Turbolimpa" som länge varit en av mina favoriter i brödväg. Det är superlätt att göra då man bara rör ihop alla ingredienser (ingen jäsning krävs då det är ett bikarbonatsbröd), perfekt om man ont om tid!

Det som jag tycker är bra med recepten i tidningen baka är att de även skriver ut det ungefärliga måttet i deciliter, även fast receptet i grunden är skrivet i gram. (se nedan)


Två stycken bröd:
800 g filmjölk (8 dl)
250 g mörk sirap (ca 1 3/4 dl)
160 g rågkross (ca 2 dl)
160 g vetekross (ca 2 dl)
80 g vetekli (ca 2 dl)
160 g russin (ca 2,5 dl)
140 g linfrön (ca 2 dl)
60 g solrosfrön (ca 1 dl) + 0,5 dl till dekoration på brödet
400 g vetemjöl (ca 7 dl)
10 g salt (ca 2 tsk)
10 g bikarbonat (ca 2 tsk)

Ugn 160 grader C

Mät upp och blanda ALLA ingredienser
Smöra två avlånga formar (ca 1,5 liter)
Fördela degen i formarna och strö över solrosfrön
Grädda tills brödet har en innertemperatur på ca 95 grader C (ca 80 minuter).


Ta ut brödet och låt det vila en kort stund på galler.
Plasta brödet och låt svalna helt (exempelvis över natten).


Jag valde att skiva upp brödet och frysa in.


Jag vet inte om någon av Er uppmärksammat det på bilderna med jag glömde att skriva ner vad jag skulle handla innan jag åkte till affären, så istället för vetekli kom jag hem med havrekli och jag glömde helt att köpa rågkross så i mitt bröd blev det bara vetekross. Jag tror däremot inte att limporna tog så stor skada av det hela, de blev riktigt goda! 

Inga kommentarer: