måndag 19 mars 2012

Sirapslimpa

Denna klassiker!

Något som jag alltid saknar vid långa vistelser utomlands är just bröd bakat på sirap. Detta bröd har jag bakat i massor och jag blir aldrig besviken. Receptet är enkelt och ingredienserna få.

Jag bakar gärna detta bröd om det kommer folk på besök och limpa nummer två skickar jag gärna med gästerna hem.


2 Bröd:
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl
5-7 dl rågsikt

Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingervarmt, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills att degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller på en plåt med bakplåtspatter.
Jäs under bakduk i ytterligare 40 minuter.


Jag brukar få plats med två bröd på en och samma plåt. Jäser de ihop på plåten gör det inget, bara att bryta isär dem efter gräddning.


Grädda brödet i mitten av ugnen tills innertemperaturen nått 98 grader (ca 35-40 minuter).
Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Skiva upp och frys in om det blir något kvar :)



2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra att jag hittade det här receptet. Letade med ljus och lykta, förgäves, efter ett recept som passade in på de ingredienser som fanns hemma.
Och Voila, så hittade jag det här.

Elin Eriksson sa...

Vilken tur! :) Hoppas limporna blir bra!