söndag 31 augusti 2014

Novas dopdag

Igår var det dop för Nova i Sofia kyrka och Stockholm bjöd på en varm och solig augustidag. Med cirka 50 gäster beslutade vi om tre sorters bakverk; tårta, pops och kakor. Här kommer bilder på alla bakverk samt även lite bilder från dopkalaset. Recepten kommer senare.


Det här var mitt fjärde dop och otroligt nog ännu ett nytt färgtema. Tidigare färger har varit blå, grön och lila. Denna gång hade Novas föräldrar önskemål om rosa och guld.  

Jag gjorde omkring 50 stycken pops och lika många kakor, att beräkna en per person brukar fungera bra. Vissa tar två medans andra endast väljer att äta tårta. Jag bakade tre stycken tårtor denna gång och nu i efterhand vet vi att det hade det räckt med två. Tårta är alltid svårt att beräkna anser jag, sen beror det nog också mycket på vad för slags tårta det är. Vid ett tidigare dop med samma antal gäster och storlek på tårta hade tre tårtor varit utmärkt medans det denna gång hade räckt med två. Alltid svårt att avgöra innan. Novas föräldrar får helt enkelt se till att bjuda hem grannarna på fika :)


Novas mamma gjorde vimplarna och jag pimpade dem lite med samma rosa sidenband som popsen samt att jag köpte ståltråd i guld som jag virade runt några av vimplarna. Popsen är doppade i vit choklad och därefter har jag använd guldpulver (ätbart) som jag blandade med strösocker och förgyllde dem med. Jag använde också pastiller i vit choklad som jag vände i den guldfärgade sockerblandningen, en droppe smält choklad och sen var det bara att fästa guldknapparna.

Sofia kyrka ligger på söder i Stockholm är otroligt vacker. Kyrkan är byggd på en kulle och bjuder därtill också på en fantastisk utsikt över staden.


Dopfika hölls inte långt därifrån i församlingens lokaler. Popsen gick åt som smör (de brukar alltid vara populära), kakorna var förvånansvärt goda och tårtan blev precis så saftig som jag hade önskat. Då tårtorna var 15 cm i diameter och omkring 10 cm hög var det inte allt för lätt att skära sig en bit, vi satte därför en person på att skära tårta. Visst kan man välja att göra tårtan lägre och förenkla hela serveringen, men tårtan blir då inte lika vacker. Vi kan dra en parallell till högklackade skor, ju högre klack desto ståtligare, ju lägre klack desto bekvämare. Vad väljer du?

Novas föräldrar var nöjda med samtliga bakverk och i grund och botten är det just de som jag strävar efter. För en gångs skull känner jag mig faktiskt också rätt nöjd, ett riktigt lyckat dop med andra ord.


TACK Novas mamma och pappa för förtroendet att baka till er dotters stora dag!

2 kommentarer:

Emmelie sa...

Du är så duktig, kan inte säga det nog många ggr! Det ser så proffsigt ut allt du gör. You inspire me !

Elin Åslund sa...

Tack Emmelie!