söndag 16 mars 2014

Rågbullar

Hej,
idag är det söndag och även fast solen skiner är det inte många grader ute. Jag har varit iväg och tvättat bilen för att sedan inse att den är smutsig redan innan jag kommit tillbaka hem. Som min pappa brukar säga, men måste byta ut skiten ibland. 

Igår var det dop för lilla Liv, tårtorna blev inte som jag hade tänkt mig utseendemässigt men insida var riktigt lyckad och alla gästerna belåtna.

Efter massor av baka och förberedelser inför dop hela veckan blir idag en vilodag. En söndag några veckor tillbaka däremot bakade jag de här rågbullarna, ett recept som egentligen innehåller russin men då T fick bestämma blev det inga russin i mina bullar. 


Rågbullar
0,5 l mjölk
50 g jäst
700 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
50 g smör
75 g mörk sirap
15 g salt

Ugn 270 grader C

Lös upp jästen i lite av mjölken(mjölken ska vara kall), tillsätt därefter resten av ingredienserna och låt degen knådas i maskin tills dess att den känns som ett elastiskt tuggummi.
Låt degen vila i 40 minuter.

Kavla ut hela degen (gärna till en kvadrat), degen ska vara 2-3 cm tjock.
Sporra eller skär ut frallorna och placera dem därefter på ett bakplåtspapper, låt jäsa till dubbel storlek.

Värm ugnen till 270 grader, sikta vetemjöl över bröden och grädda i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.


Då jag inte lyckades kavla ut min deg till en kvadrat fick jag olika former på bröden. Så länge de är "på ett ungefär" lika stora spelar det ingen större roll vid gräddning om de är fyrkantiga eller trekantiga!

Ett kompakt och saftigt bröd med en touch av sötma från sirapen.


Bullarna har också blivit ny favorit här hemma som bröd till hamburgare, lätta att dela på mitten och fungerar utmärkt ihop med alla tillbehör.

Fortsatt trevlig söndag!

2 kommentarer:

Sara sa...

Oj så gott det såg ut! :)

Elin Eriksson sa...

De blev riktigt smarriga Sara, väl värt att testa!

Ha en bra dag!
Kram Elin