tisdag 31 december 2013

Morotstårta

Nyårsaftons morgon och jag njuter av en kopp svart kaffe vid köksbordet. I söndags tog syster och jag bilen tillbaka till Stockholm. Även och det gör ont i hjärtat varje gång det är dags att lämna är det härligt att komma hem och njuta av alla minnen och ännu en gång börja längta. I januari fyller min systerson två, vilket betyder att det inte är så långt tills nästa besök :)

Här kommer det utlovade receptet på Lomelinos morotstårta. Tårtan är RIKTIGT god, jag vill varmt rekommendera ett besök till bloggen, länk finns här Med anledning av allergi valde jag att byta ut valnötterna i bottnarna till kokosflingor, lyckat resultat men jag tror säkerligen att valnötter är minst lika gott. Jag dekorerade mina tårtor med vimplar i olika nivåer, det blev inte bara vackert utan även praktiskt att hålla i när det var dags att skära tårtan.


MOROTSBOTTEN:
150 g smör
3 ägg
1,5 dl ströcocker
1,5 dl muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsl vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
100 g kokosflingor
1,5 dl äppelmos

CREAM CHEESEFROSTING:
100 g smör, rumsvarmt
300 g färskost
3,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

DEKORATION:
100 g kokosflingor

Baka bottnarna
Värm ugnen till 175 grader C
Smöra och mjöla två formar á 15 cm i diameter
Skala och riv morötterna fint, ställ åt sidan
Smält smöret och låt det svalna
Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel, sikta ner i äggsmeten. Vänd samman till smeten går ihop. Vänd slutligen ner morötter, kokos och äppelmos.
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda 40-45 minuter i mitten av ugnen.

Frosting
Börja med att vispa smöret vitt och fluffigt.
Tillsätt färskost och fortsätt vispa till en jämn smet.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ytterligare lite till.
Låt sedan stå i kylen en stund för att frostingen ska stelna något och bli lättare att jobba med.

Bygga tårta
Dela bottnarna på mitten så att du har fyra tunnare bottnar.
Placera den första bottnen på ett tårtfat och bred ut ett jämnt lager frosting.
Upprepa till du använt tre av bottnarna.
Lägg den fjärde och sista bottnen med den skurna sidan ner.
Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan över ett lager kokosflingor över frostingen. Tryck eventuellt lite med handflatorna så att kokosen fastnar



Jag bakade bottnarna och vispade ihop frostingen två dagar innan dopet, tårtan byggde jag kvällen innan och den fick sedan stå och gotta till sig i kylen över natten. Efter dopkalaset var tårtfaten renskrapade, en riktigt fullträff med andra ord.

Receptet kommer från boken LOMELINOS TÅRTOR, jag har redan börjat bläddra i den inför min födelsedag som stundar i början på nästa år.

Gott nytt och god fortsättning!

2 kommentarer:

Malin sa...

Vilken härlig blogg, gillar den skarp.
En fråga, vart har du fått tag i den mindre tårtfatet?

Elin Eriksson sa...

@Malin, tack så mycket! Det mindre tårtfatet har jag köpt på Leilas general store. Hon säljer dem i olika färger och storlekar. Mitt är vitt och 15 cm.

Ha en bra dag!
//Elin