fredag 13 september 2013

Tårtfyllning, vaniljkräm/mousse

Jag fick i förra veckan en förfrågan gällande detta recept som jag använt mig av i ett tidigare inlägg. Då jag saknar bilder på momenten har det aldrig blivit av att jag lagt upp det.

En fast vaniljkräm/mousse som passar ypperligt vid tårtbak.


Vaniljkräm/Mousse:
4 gelatinblad
3 dl mjölk
2 äggulor (ca. 40 g)
0,5 vaniljstång
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten (minst 5 minuter)
Häll mjölken i en kastrull, dela vaniljstången på mitten och skrapa ur alla frön. Frön och stång ska sedan ner i kastrullen med mjölk tillsammans med äggulor, socker och potatismjöl.
Låt sjuda på svag värme under omrörning tills du har en fast kräm, OBS! Det får inte börja koka.
Ta av kastrullen från plattan, ta ur vaniljstången och rör ner geletinbladen.
Sila genom finkornig sil och låt kallna.
Vispa grädden (den ska vara fast, inte hård), vänd samman med den kalla vaniljkrämen (sila ytterligare en gång genom finkornig sil om du anser krävs). 
Låt gärna stå någon timma i kylen innan du bygger din tårta, min fick stå över natten.

3 kommentarer:

Nina sa...

Tack så mycket! Ska genast testa! :)

Anonym sa...

Kan man använda vaniljpulver istället för stång? I så fall, hur mycket?

Elin Åslund sa...

@Anonym, visst går det att byta ut, kvalitén kan variera men räkna med 1-2 kryddmått. Jag skulle däremot inte rekommendera att du byter ut vaniljstången i just denna kräm då vanilj är den smak du vill lyfta fram. Byt gärna ut vaniljstång mot vaniljpulver, men undvik bakverk där vanilj är huvudingrediens.