söndag 3 mars 2013

Rågsurdegsstart

Min surdeg är snart en månad gammal, den bubblar och mår prima. Varför ska man då baka med surdeg? Ja, det är en bra fråga. Jag är ingen expert men det jag han hålla med om av det jag läst mig till är att brödet blir saftigare, får mer tuggmotstånd, bättre struktur och en rundare smak. Det sägs även att surdegen ger brödet en längre hållbarhet då den är mindre känslig för mögel, det vågar jag däremot inte svara för :)

Oftast så står det (även i detta recept) att man ska förvara sin surdeg i kylskåpet, men i Sébastien Boudets bok DEN FRANSKE BAGAREN skriver han att man lika gärna kan förvara den i rumstemperatur. Jag tänkte testa och återkommer med mer om det senare!

Receptet på min surdegsstart kommer från tidningen BAKA.


DAG 1, KVÄLL
1,5 dl ljummet vatten
1 tsk honung
80 g grovt rågmjöl

Värm en liten keramikskål genom att fulla den med hett vatten (som sedan hälls ut). Rör ut honungen i ljummet vatten och höll över i den uppvärmda skålen. Blanda i mjöl och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet.

DAG 2, MORGON
1 dl ljummet vatten
50 g grovt rågmjöl

Värm en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen. Rör runt, täck med plast och låt skålen stå varmt.

DAG 2, KVÄLL
1 dl ljummet vatten
50 g grovt råmjöl

Upprepa samma procedur som på dag 2:s morgon.

DAG 3, MORGON
1 dl ljummet vatten
50 g grovt rågmjöl

Upprepa samma procedur som tidigare.

DAG 3, KVÄLL
Nu börjar degen vara färdig: den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.

FÖRVARA OCH MATA DIN SURDEG
Förvara din rågsurdegsstart i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader C) och 1 msk rågmjöl. Ta fram burken ur kylen ett dygn innan du ska baka.
När du använder surdegsgrunden till att ta göra din första surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av den som du sparar, gör sedan så varje gång du bakar.


Min surdeg

Nu när surdegen "lever", lyssna och hör hur den bubblar :)

Lycka till!

2 kommentarer:

Emmelie sa...

När jag var på surdegskurs fick jag lära mig att man ska förvara brödet i rumstenperatur på en träskärbräda, med snittytan mot brädan!

Elin Eriksson sa...

Spännande, använde ni någon jäst alls då eller var det bara surdeg till jäsningsprocessen?