måndag 4 februari 2013

Cake Pops med Banan&Kola

Cake pops är ett otroligt sött bakverk att se på men i ärlighetens namn vet jag inte om jag någonsin fått i mig en hel klubba vid ett och samma tillfälle. Jag smakar alltid på den färdiga produkten när jag bakar men oftast bara en tugga, sen är jag nöjd. Det jag ofta får höra när jag bjuder på det söta bakverket på en pinne är att de är väldigt mäktiga och att man oftast inte kan äta något mer om man väl smaskat i sig en hel.
Min uppfattning är att om man gör pops på mjuk kaka blir de mycket mäktigare (innehållet blir "tyngre") än om man gör det på torra kakor/kex. Nästa omgång pops får nog bli på kex, frågan är vilket kex? Min favorit såhär långt är helt klart oreo, men det vore skoj att testa något nytt.

Till min systersons kalas var det banantema (han älskar banan!) och jag körde samma smet i popsen som till cupcakesen. De är doppade i mörk choklad och då min syster och jag inte hittade någon bra färg på snöre bestämde vi oss för att dekorera med ståltråd och pärlor i färgtemat. Supersöta hjärtan gjorde min syster, ni ser själva på bilden!


Receptet  på bananbotten ger mycket smet (endast ¼ av smeten behövs till 30 stycken pops), så passa på att göra lite cupcakes eller en underbar sockerkaka :)

Gräddade kakan extra länge i ugnen, du vill inte ha en degig kaka när du ska göra cake pops! (om den blir torr gör det inget då det ändå ska bli pops av den). Jag gräddade den 30 minuter extra och hade den framme i rumstemperatur hela dagen, även då var den fortfarande saftig och god kvällen efter. Måste bero på bananen!

Till cirka 30 pops behöver du:
Banan och kolakaka, recept finns här
200-300 g mörk choklad, 70 % (beroende på om du vill doppa dem två gånger i choklad)
3-4 msk philadelphiaost eller rumsvarmt smör går också bra.
30 st klubbpinnar eller 15 grillpinnar som du kapar på mitten
30 sidensnören/presentsnören/gem/ståltråd och lite pärlor eller vad annat du vill dekorera med!
Strössel (valfritt)

Smula kakan i en bunke, blanda med philadelphia/smör, lite i taget till du har en bra konsistens på smeten att du kan rulla bollar. Rulla bollar och placera på papprat underlag, låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Smält chokladen över vattenbad.
Ta ut popsen från kylen, doppa pinnens ena ände i choklad och stick den doppade änden rakt ner i mitten på dina pops.
Upprepa tills alla pops har fått en pinne. Ställ tillbaka dem i kylen ytterligare 30 minuter. Bilder på alla steg finns i ett av mina andra inlägg om cake pops, se här

Smält resten av chokladen du beräknar använda i vattenbad (blir det över brukar jag spara den smälta chokladen och röra ner i en smet vid annat tillfälle). Ta ut popsen och doppa dem i chokladen, när du doppat cirka 3 stycken kan det vara tid att dekorera med strössel (väntar du längre hinner chokladen stelna och strösslet kommer inte att fastna), upprepa detta tills alla pops är doppade i choklad och ställ dem tillbaka in i kylen ytterligare 30 minuter.

Ta ut dem ur kylen och nagga med en vass kniv runt om (använd en skärbräda och ett bakplåtspapper som underlag), genom att göra detta slipper du kanten av choklad som blir och du får istället runda fina pops :)

Popsen är du redo att dekoreras, förvara därefter dina pops i sval eller kyl fram till en stund innan servering.

Lycka till!

4 kommentarer:

Emmelie sa...

Får kanske fixa pops till Nikkis kalas... Måste bara få henne och bestämma sig för "prinsess" tema eller "sjörövarfabbe" tema ;)

Elin Eriksson sa...

Båda teman blir nog toppen tror jag! Om det blir sjörövarfabbe kan vi göra så piratflaggor och ha på popsen! :)

Jessica sa...

Hej! Tack för en trevlig blogg! Jag kan tipsa om cakepops gjorda på Ballerina Choko tillsammans med Philadelphia Marabou. Ljuvligt gott. Ha en trevlig helg! Hälsningar Jessica

Elin Eriksson sa...

Tack för tipset Jessica, jag har varit sugen på att testa philadelphia marabou ett bra tag nu men inte kommit till skott. Trevlig helg till dig också! //Elin