fredag 14 december 2012

SaffransSufflé med Vit Choklad

Jag tycker det är roligt att göra sufflé, det ständiga spänningsmomentet för att se om den reser sig i ugnen eller inte. Tråkigt är det däremot om den inte väljer att stiga över kanten, man får trösta sig med att det smakar lika gott ändå :).

Jag köpte en tidning med ett recept på chokladsufflé och valde att använda det men jag bytte ut den mörka chokladen till vit choklad och valde även jag att smaksätta med saffran. Jag är inte 100% nöjd med smaken, den får jag fila lite på, men för att vara ett första försök är jag väldigt nöjd. Min tanke är att man utesluter äggulan, jag tror att utan den kan det detta till en fullpott. Får testa mig fram!

Jag testade att frysa ner några av dem och grädda dem direkt från frysen, det fungerade ypperligt! Lite annorlunda temperatur och tid vid gräddning man måste tänka på bara.


Min saffranssufflé
SaffransSufflé:
(4-6 portionsformar)
0,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 g vit choklad
3 ägg
2 msk rom

Du behöver även:
smör till formarna
socker till formarna
florsocker att pudra över innan servering

Ugn vid omgående gräddning, 175 grader C (12-15 minuter)
Ugn om du har valt att frysa in dem 200 grader C (15-18 minuter)

Smöra och sockra portionsformar, jag fick ut sex formar. Det beror på vilket storlek på formar ni har. Originalreceptet säger 4 stycken formar.
Koka upp grädden och ta av från plattan, lägg ner den vita chokladen och rör tills den har smält. Låt svalna något.
Dela äggen i gula och vita. Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt sockret under vispningen.
Rör ner äggulorna i chokladgrädden, en i taget och ordentligt mellan varje.

Rör ner lita av den uppvispade äggvitan i chokladgrädden, vänd sedan samman allt "men försiktig hand". Om du vill smaksätt nu med rom.

Portionera upp i portionsformarna och grädda i 12-15 minuter på 175 grader.
Alternativt om du fryser ner dem och gräddar vid senare tillfälle på 200 grader 15-18 minuter.

Receptet gav åtta portioner, jag valde att halvera receptet men fick ändå ut sex portioner, då vi endast är två här hemma frös jag ner resten.

Tänk på att torka bort sockret som lägger sig på kanten, annars kommer
sufflén inte att växa rakt upp.

Hittade detta snöre i jullådan, bara en liten kort bit snöre kvar och det blev
en vacker dekoration till denna dessert.


Det tar 1-2 minuter för sufflén att sjunka ihop, smaken är däremot lika god och inte godare när den fått stå lite. Jag valde inte att servera någonting till min sufflé, jag kan däremot tänka mig att en lingongrädde skulle passa bra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej låter gott,
Jah hade tänkt använda det här receptet snart men undrar hur mycket saffran du använde då det inte står i receptet att det finns någon, dock ser det ut på bilderna att det fanns.

Elin Åslund sa...

Hej, ser att jag missat det. Jag är inte 100 men jag skulle (sätt till mängden övriga ingredienser) säga att 1kuvert saffran är det jag använt.