onsdag 18 juli 2012

Makroner smaksatt med espresso och kolasås

Då var vi här igen, dags att baka makroner (macaron).
Detta receptet var det första som jag testade, den gången gick det däremot rakt ner i soporna, det var mitt första makronbak och även vad jag trodde skulle bli mitt sist. Nu när jag lärt mig att leva med tanken om att det antagligen inte kommer att gå så bra kunde jag testa detta recept igen.

Å hör å häpna, detta gång gick det helt utomordentligt bra. 90% blev släta och fina och bara 10% sprack eller gick sönder av någon anledning. Om det är något man kan anmärka på ska det vara den lilla toppen från spritsningen som inte ville lägga sig helt. Men var gör väl det när det blev så fina.
Jag hade även införskaffat ett nytt "bakplåtspapper", här har ni en länk. Det är den översta duken på bilden som jag använt mig av.

Receptet har jag hämtat från boken "Macaron" av Annie Rigg.


Recept:
200 g florsocker
100 g skållad, skalad och mald sötmandel
120-125 g rumstempererad äggvita (ca 3 ägg)
en nypa salt
40 g strösocker
1 burk kondenserad mjöl
1 msk espressopulver
1 knivsudd brun pastafärg

Recept på kolasåsen hittar ni här


Ugn 170 grader C

1. Mixa florsocker, mandel och espressopulver i en matberedare.

2. Vispa äggvitan och salt med en elvisp i en (glas metall) bunke tills dess att äggvitan formar styva toppar.

3. Fortsätt vispa på medelhög hastighet och tillsätt strösockret (en tesked i taget). Se till att allt socker är helt utblandat innan du tillsätter nästa tesked. När nu är klar ska du ha en tjock, vit och glansig blandning.

4. Tillsätt pastafärgen och bland väl.

5. Vänd nu ner blandningen från matberedaren i äggvitan och blanda väl.

6. Fyll en spritspåse (modellen större) och spritsa ut jämnstora rundlar, ca 5 cm i diameter på papprad plåt.

7. Slå undersidan av plåten bestämt i arbetsbänken en gång för att få bort eventuella luftbubblor.

8. Låt makronerna vila i 45 min till 1 timme så att de sätter sig och får en torr yta.

9.  Grädda makronerna i cirka 10 minuter i mitten av ugnen, en plåt i taget.

10. Låt svalna helt innan du fyller dem.


Lägg en klick kolasås på hälften av makronerna och sätt samman

Underbart god kolasås

Låt det smaka!

2 kommentarer:

Emmelie sa...

Dom där låter ju underbart goda!!!

Elin Åslund sa...

Ja, de gick åt snabbt! :)