måndag 12 mars 2012

Rödbetsbröd med lagrad ost och flingsalt

Ett lite festligare bröd som passar perfekt till en god soppa eller en fräsch sallad. Bröder blir lätta rosa i och med rödbetan och om du ej vill bli röd om händerna tänk på att använda handskar. Rödbetan ska rivas fint och ej grovt för att undvika bitar av rödbeta i brödet. Jag valde att att använda en grevéost i mitt bröd, nästa gång blir det nog en chevré.


Ett bröd:
2,5 dl vatten
25 g färsk jäst
1 msk rapsolja
1 medelstor finriven rödbeta
1 tsk honung
1 tsk salt
1 dl fullkornsdinkelmjöl
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g lagrad ost
olja
flingsalt

Ugn 175 grader.

Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet.
Blanda i olja, finriven rödbeta, honung, salt och nästa allt mjöl.
Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunken.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, forma ett runt bröd och platta ut det.
Fördela ut den smulade osten över degen, lämna en kant runtom fri.
Rulla/bänd ihop degplattan löst och forma en rulle.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter på papprad plåt.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.


Snitta ytan med en kniv innan gräddning för att få ett fint mönster på brödets ovansida.

Inga kommentarer: