tisdag 6 mars 2012

Nutella Whoopie Pies

Det som kan vara klurigt med bakning är att resultatet med ett och samma recept kan variera. Jag brukar alltid göra en testkaka i ugnen för att se hur mycket semten smälter ut och hur bred/hög kakan blir. När man ska göra kakor som ska vara lika stor kan det vara bra att veta hur degen/smeten reagerar när den kommer in i ugnen. Efter min första testkaka denna dag insåg jag att det behövdes mer vätska för att jag skulle uppnå den släta ytan som jag vill ha på mina whoopie pies. Givetvis har vi alla olika tyck och smak om hur vi vill att de ska se ut, men tipset i detta recept är att testbaka en kaka innan du sätter in en hel plåt och tillsätt sedan mer mjölk om den ej flyter ut nog.

Jag har lagt in en bild lite längre ner på en och samma smet, bara olika mängd vätska.


Till Kakorna:
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
2 1/4 dl ljust muscavadaosocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl mjölk

Sätt ugnen på 190 grader
Viska smör och socker mjukt och fluffigt
Tillsätt ägg och viska krämigt
Viska ner mjölken
Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och sikta ner dem i smeten
Blanda tills det blir en slät smet.
Spritsa eller klicka ut på plåt täckt med bakplåtspapper (ej för tätt)
Grädda ca 10 minuter
Låt svalna något på plåten innan du lyfter över dem till ett galler där de får svalna helt.

Jag spritsar ur mina kakor.
Kakorna till höger är mina första testkakor, dem till vänster är när jag tillsatt mer vätska.
Nutellakräm:
1 dl nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk espresso

Hasselnötter till garnering

Rör nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
Tillsätt kaffet och vispa fluffigt.
Spritsa krämen på undersidan på hälften av kakorna, lägg ihop den med den andra hälften som du ej har spritsat. Spritsa en klick kräm på toppen av varje whoopie och garnera med en hasselnöt.

Spritsa önskad mängd nutellakräm på hälften av kakorna
Lägg på locket

Spritsa en klick nutellakräm även på toppen och garnera med en hasselnöt

Bara att servera!

4 kommentarer:

Micke sa...

Ser väldigt goda ut men som vanligt är ju bilderna bara bäst :) Perfekt känsla av att ha de där små kakorna framför sig.

Elin Eriksson sa...

Tack Micke, det var svårt att välja bilder i detta inlägg, fick så många bra.

Linn sa...

Funkade finfint att ersätta det vanliga mjölet med glutenfritt :) Jammie!

Elin Eriksson sa...

@Linn - Vad roligt att höra!