fredag 20 januari 2012

Nougat och Kanelbullar

När jag var liten bakade min mamma allt matbröd och kaffebröd. Något man gjorde förr då bröd var dyrare att köpa än att baka själv. Idag är det annorlunda och det kostar inte många kronor att köpa en limpa eller en påse bullar. Fortfarande skulle jag vilja säga att det många gånger blir billigare att baka eget bröd, speciellt när det kommer till kaffebröd.
Så mycket godare blir det ju också!



Bullar är nåt som de flesta säkerligen har varit med och bakat någon gång. Jag tyckte ett tag att bullar var mindre kul att baka än annat, detta var dock innan jag insåg vilka möjligheter det finns med just bullar.

När jag bakar bullar delar jag ofta upp degen i två och gör två olika smaksättningar. Så blev det även denna gång. Jag tycker att nötter av olika slag är mycket gott i kaffebröd, men då det finns många nöt allergiker försöker jag att alltid göra en variant utan just nötter.

Jag använder allt som oftast Leila Lindholms recept på vetedeg när jag ska göra bullar, detta receptet är taget ur hennes bok a piece of cake.

Vetedeg:
18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special


Fyllning, nougatbullar  ( ½ sats):
100 g smör rumstempererat
150 g nougat (mängd efter smak)
Hackade nötter av valfri sort till garnering


Fyllning, kanelbullar ( ½ sats):
150 g mjukt smör
0,5 dl socker (jag valde råsocker denna gång)
0,5 msk malen kanel
Pärlsocker till garnering


  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
  • Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)

  • För fyllning till nougatbullarna; hacka upp nougat lätt och blanda med smör. Vispa ihop med elvisp om det är svår att få ej jämn smet.

  • För fyllningen till kanelbullarna; rör samman smör, socker och kanel i en bunke till en jämn smet.

Tips! För större modell på bullarna kavla ut degen till en cirkel. Vid mindre bullar kavla degen ovalt och rulla sedan ihop längs med långsidan.


  • Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela på hälften.
  • Kavla sedan ut en deg i taget, ca 1 cm tjock.
  • Bred på ena fyllningen över degen och rulla ihop till en rulle. 
  • Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör sedan lika med andra hälften.
  • Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  • Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter.
  • Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i ca 10 minuter.

Nougatbullar med cashew nötter 


Kanelbullar med pärlsocker



2 kommentarer:

Janet sa...

Mmm... ser mycket gott ut! :)

Elin Åslund sa...

Ja, hade du tagit en bulle idag så hade du fått smaka på dem också ;)