söndag 15 februari 2015

Farligt gott Surdegsknäcke!

Galet gott knäckebröd!
Samma sak hände sist när jag bakade surdegsknäcke, fantastisk god smak och riktigt knäckigt. Mer surdeg år folket! Bakade brödet till jul och i mina ögon kom de andra sorterna (många olika sorters knäcke bakades till jul) i både smak och konsistens långt ner på listan i jämförelse med detta bröd. Nu är det bara min personliga åsikt, föredrar du istället ett frasigare knäcke rekommenderar jag istället det här receptet.

Jag bakade mina brödkakor i storleken 25 cm i diameter och fick då ut 10 stycken.

Surdegsknäcke:
(10 kakor)
Dag 1- Fördeg
100 g rågsurdeg (ca 1 dl)
150 g vatten, ljummet (ca 1,5 dl)
75 g fint rågmjöl (ca 1 1/4 dl)
Dag 2
20 g jäst
500 g vatten (5 dl)
150 g honung (drygt 1 dl)
25 g salt (ca 1 msk)
300 g grovt rågmjöl (ca 5 dl)
250 g fullkornsdinkel (ca 4 dl)
550 g vetemjöl (ca 9 dl)
fördegen från dag 1 (utom 1 dl)

Dag 1 - Fördeg:
Bland i en stor bunke ihop alla ingredienser till en gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.

Dag 2:
Spara 1 dl av fördegen i en tät burk till nästa bakning; förvara i kylen.
Blanda sedan alla ingredienser och kör i maskin i cirka 10 minuter till en smidig deg. Låt vila i kyl över natten.

Dag 3:
Sätt ugnen på 180 grader C.
Dela degen i 10 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Kavla ut till runda kakor på mjölat bakbord. Kavla sedan med kruskavel eller nagga.
Grädda i cirka 15-20 minuter. Låt de torra kakorna svalna på galler.


TIPS! Eftergrädda brödet några minuter i ugnen på 100 grader C, stäng sedan av ugnen och låt brödet vila i ugnen. Brödet blir extra krispigt/frasigt om du gör det.

Happy Baking!