torsdag 4 juni 2015

Turning 5 with a Frozen Cake

I påskas fick jag frågan från min guddotter om inte jag kunde baka tårtan till hennes födelsedag. Tänk att hon redan fyller 5 år, tiden går alldeles för fort! Självklart ville jag det och senare samma kväll kika på bilder över hur tårtan skulle se ut. Temat skulle vara FROST och min stora utmaning blev att fånga rollfigurerna (mycket viktig detalj) samt baka en tårta som skulle gå hem hos alla barn.

Jag minns inte längre hur idén landade i mitt huvud men inte långt efter påsk såg jag detta chokladbollsberg framför mig. Födelsedagsbarnet gav OK på en tårta av chokladbollssmet och nedan ser ni slutresultatet. Jag har spritsat hela tårtan med en italiensk maräng och då jag inte har talang nog att tillverka figurerna i marsipan eller sockerpasta valde jag att klippa ut rollfigurerna ur en tidning och fästa på hårdpapp som jag slutligen fäste på grillpinnar. Grillpinnarna pimpade jag med siden/virkade/presentsnören i samma färgtema och ljusen hittade jag på min matvaruaffär.

Födelsedagsbarnet var riktigt nöjd och alla ungar + föräldrar smaskade tårta!

Följande krävs för att baka min tårta


Recept på chokladbollssmet:
(Jag gjorde receptet nedan ggr 8) 
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker 
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt starkt kaffe/espresso

Rör ihop alla ingredienser och tillsätt slutligen kaffe tills du har en önskad konsistens på smeten.

Recept på italiensk maräng:
(Jag gjorde receptet nedan ggr 3)
150 g strösocker
50 g vatten
75 g äggvita (ca 2 st)
ev. blå färgpasta

Koka socker och vatten i en liten kastrull till 120 grader C. När lagen är 110 grader C, börja vispa äggvitan. Häll i sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle och vispa tills marängen har kallnat. Fyll upp en spritspåse och spritsa toppar på tårtan.


Jag gjorde chokladbollssmeten kvällen innan. Plastade in en sockerkaksform jag tyckte skulle passa och fyllde den sedan med hårt packad chokladbollssmet. Den fick sedan vila i formen i kylen över natten. Dagen efter vände jag upp formen med chokladbollssmet på en tårtbricka och formade resten av berget för hand.

Jag kokade sockerlag och gjorde maräng. Spritsade hela berget med vit maräng "snö" och gick därefter efter med maräng som jag hade färgat blå.


Happy Baking!

1 kommentar:

Emmelie sa...

Hon var så nöjd så och kunde verkligen inte ha en bättre gudmor ��