tisdag 4 februari 2014

GodisTårta!

För en vecka sedan fyllde min systerson två år, jag tog ledigt en extra dag från jobbat och styrde tidigt fredag morgon bilen mot Söderhamn. Väl på plats hjälptes jag min syster (med nyvunnet bakintresse) åt att baka denna sockersöta tårta.

Samma tårtbotten använde jag till Dantes Dopdag, då var fyllningen blåbär och citron och den var täckt med marsipan. Den här gång blev det vaniljbottnat med vaniljfrosting inuti och utanpå. Det är inte svårt att gör tårtan, det krävas däremot lite tålamod när alla pärlor ska på plats.


Bottnar:
Använd 2 formar, 20 eller 15 cm i diameter. Om du använder större formar blir tårtorna en aning lägre. Små formar ger en bra höjd och bidrar till att ge tårtan mer vintageprägel.

Tårtbotten (vanilj)


Fyllning:

Whipped Vanilla Bean Frosting


Du behöver också:
15-20 godishalsband
Klubbor (gärna i olika längder)
Marshmallows
Tefat

Bygga tårta:
Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna.
Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå och upprepa tills alla fyra bottnar är på plats. TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du frostar den.

När alla bottnar är på plats bred då ett tunt lager frosting över hela tårta, låt sedan stå i kylen 30 minuter (låt frostingen stå kvar ute i rumstemperatur). Bred resten av frosting i ett jämnt lager över hela tårtan och tryck fast godispärlorna i önskat mönster.
Istället för att sätta pärlor även på tårtans översida la vi ett täcka med marshmallows och tefat. Avslutningsvis prydde vi tårtan med vimplar och klubbor.   


Här kommer tro det eller ej några bilder på mig "in action", det tog ett tag att fästa alla pärlorna på tårtan vilket gjorde att min svåger hann ta några bilder med MIN kamera :)

Jag kan även meddela att det fungerar att föra tårtan även dagen innan. Vi tog fram tårtan dagen efter och den var lika god då och pärlorna hade inte blivit mjuka av frostingen. Jag skulle kanske ändå vänta med marshmallows och tefat.


Tårtan kommer från boken Just Sweet av Manuela Kjeilen.
Fler bilder från kalaset kommer inom kort.

Ha en bra dag!

4 kommentarer:

Sara sa...

Supertuff tårta! Och vilket tålamod! :)

Elin Eriksson sa...

@Sara, lite tålamod och vilja krävs det. Jag skulle däremot säga att det är värt det alla dagar, sååå söt tårta!

Ha en bra dag!
//Elin

Andrea sa...

Hej! Vilken fantastisk tårta, helt underbar! Min son önskade sig en godistårta när han fyllde år och jag gjorde en enkel maräng och glasstårta med kinderägg och smarties men din otroliga godistårta ska jag nog ge mig på när min lilla tjej fyller år i sommar. Riktigt fin.

Önskar dig en trevlig helg.
//Andrea

http://hemmahosandrea.se

Elin Eriksson sa...

@Andrea, tack så mycket! Tårtan blev en succé, för vuxna som för barn. Jag tror säkerligen att din dotter kommer att bli glad för tårtan. Roligt att få inspirera!

Trevlig kväll!

/Elin