söndag 16 februari 2014

BiskviTårta

Ofta tänker jag i bakverk, just nu är det många "bakbara" tillfällen som infaller på kort tid; alla hjärtans dag, semmeldagen, födelsedagar och även ett dop. Detta gör i sin tur att jag lever och andas bakverk lite extra, från att jag slår upp mina ögon på morgonen till att jag lägger huvudet på kudden på kvällen. Tisdag morgon står jag i vanlig ordning i badrummet och gör mig redo för jobbet, jag funderar på tårtbottnarna som ligger i frysen efter helgens testbak, jag tänker på kakorna jag vill göra till alla hjärtans dag och så minns jag en kollegas förfrågan från veckan innan om biskvier. Där någonstans föds idén, en biskvitårta till alla hjärtans dag.

Jag tänker på den i bilen till jobbet och när jag kommer fram skissar jag snabbt ner den på ett papper för att jag inte ska gömma. Det finns däremot ingen risk att jag glömmer då ett frö ha planterats och jag har svårt att INTE tänk på den.


Biskvitårta:
2 lager sockerkaksbotten
3 lager biskvibotten
5 lager smörkräm
5 lager choklad, smält

Sockerkaksbotten:
Du kommer endast att behöva hälften, frys in den andra hälften och använd till annat tårtbak.

Biskvibotten:
200 g mandelmassa
1 1/4 dl strösocker
1 äggvita

Smörkräm:
300 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk starkt kallt kaffe/espresso
2 äggulor

Choklad:
200 g mörk choklad
1 msk smör

Beskrivning Biskvitårta á 15 cm i diameter:
Gör sockerkaksbotten enligt receptet.
Vispa ihop smeten till biskvibotten, rita ut cirklar på ett bakplåtspapper á 15 centimeter i diameter och vänd den sidan du ritat på nedåt. Klicka ut lika mängd smet i alla tre cirklar, fukta händerna och platta ut och forma bottnarna (lättare med händerna). Låt vila 30 minuter, grädda sedan på 175 grader C i cirka 20 minuter. Bottnarna ska få färg men inte bli bränd. Låt svalna helt på galler.

Rör ihop smörkrämen genom att först vispa upp smöret, tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao och vänd samman. Tillsätt äggula och kaffe och vispa till en jämn massa. Kyl minst 30 minuter i kylskåp.

Smält chokladen över vattenbad, tillsätt sedan smöret och låt svalna. Chokladen ska vara rinnande men inte varm när tårtan monteras.Det går med all fördel att förbereda allt utom chokladen dagen innan, jag hade som sagt mina bottnar redo i frysen, biskvibottnarna och smörkrämen gjorde jag dagen före.

Börja med att lägg en klick smörkräm på ett tårtfat/tårtbrick för att första lagret ska fästa. Följ sedan beskrivningen nedan över ordningen på alla lager. Ett tunt lager smörkräm och ett ännu tunnare lager med smält choklad. Då alla lager är på plats lägg ett tunt lager över hela tårtan med smörkräm, ställ kallt 10 minuter och lägg sedan ett jämnt lager smörkräm över tårtan. (Jag använde en liten spatel för att få struktur i min smörkräm, där gör du som du vill)
Avslutningsvis häll choklad över tårtans mitt, använd en sked för att jobba den ut mot kanterna i en cirkulerade rörelse (jobba snabbt så att ej chokladen hinner stelna), dekorera med strössel och förvara svalt.

Ta fram tårtan cirka 10 minuter innan servering, njut!


15 layer cake!     

JA, det är många lager i tårtan, femton lager för att vara exakt, eller 16 om man även inkluderar strösslet. Det är däremot inte mer komplicerat "utförandemässigt" än att göra biskvier, att göra tårtan är nog lättare om ni frågar mig.

Nedan finns alla lager uppstaplade, givetvis måste man inte följa min beskrivning till punkt och prickar. En sak som kan vara bra att tänka på om du vill göra en lika hög tårta som min däremot är att inte utesluta sockerkaksbotten. Att bara använda biskvibottnar kommer att göra tårtan FÖR mäktig, gör då i så fall en lägre tårta.             

Choklad, smält
Smörkräm
Sockerkaksbotten
Choklad, smält
Smörkräm
Biskvibotten
Choklad, smält
Smörkräm
Biskvibotten
Choklad, smält
Smörkräm
Biskvibotten
Choklad, smält
Smörkräm
Sockerkaksbotten
KAKFAT ELLER TÅRTBRICKA
             


Det som började som en tanke visade sig bli ett väldig lyckat resultat. Tårtan i sig är inte så stor men ha i åtanke att den är rätt hög och väldigt mäktig. Jag skulle uppskatta att tårtan utan tvekan räcker till 15 - 20 personer, under förutsättning då att alla tar tunna bitar! Mina kollegor på jobbet gav alla ett mycket gott betyg och jag som mumsat på en bit även idag kan bekräfta att den fortfarande smakar lika gott.

Fortsatt trevlig helg!

4 kommentarer:

Sara sa...

Oj oj oj, jag älskar biskvier och skulle säkert älska den där tårtan.
Och så vacker den är! Underbar!

Emmelie sa...

Låter och ser hur god ut som helst!!

Elin Eriksson sa...

@Sara, slutresultatet blev verkligen över förväntan Sara. Du måste bara testa den!
//Elin

Elin Eriksson sa...

@Emmelie, du anar inte!
//Elin