fredag 20 september 2013

Kalljäsa Baguetter

Tips inför helgen!

Det här recept ligger ständigt på topplistan, det måste betyda att det är fler än jag som verkligen använder det. Enklare kan det heller inte bli, du rör ihop degen i en bunke kvällen innan, degen sköter sig själv under natten, du formar baguetterna på morgonen och de gräddas slutligen i ugnen på mindre än 15 minuter.

Det är också i princip omöjligt att misslyckas. Följ bara receptet och tänk på att inte knådar degen, arbeta degen varsamt, vänd i rikligt med mjöl och forma baguetterna utan att lägga tryck/tyngd på degen. Knådar man degen eller arbetar den för hårt kommer luftbubblorna att försvinna och du kommer att få ett kompakt och tråkigt bröd.

Jag bakade baguetterna härom veckan och toppade med sesamfrö, vad väljer du att toppa med?


Recept till 3 mindre baguetter:
3 "ärtstora" bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli/havrekli
Cirka 7 dl vetemjöl special (380 g)

Lös upp jästen helt i vattnet, tillsätt salt, vetekli/havrekli och 6 deciliter vetemjöl special. Arbeta ihop till en smidig men ändå lös deg, använd endast den sista decilitern mjöl om så behövs. Lägg degen i en bunke med plats för den att växa och plasta med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 5-18 timmar.

Ugn 275 grader C

Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, vik degen på mitten och se till att alla ytor blir mjölade.
Dra ut degen till en rektangel (15x25 cm), dela degen i tre lika stora delar och mjöla alla snittytor.
Vrid baguetterna med lätt hand och lägg på papprad plåt.

Låt vila medan du värmer ugnen till 275 grader C.
Innan du sätter in baguetterna i ugnen spraya ugnen lite invändigt uppe och nere, det går även bra att kasta in lite vatten i botten på ugnen. Detta hjälper bröder att få ett bättre skorpa.
Grädda brödet i mitten av ugnen 13-14 minuter (beroende på storlek, innertemperaturen ska vara 92-94 grader C), låt svalna på galler utan bakduk. NJUT!


De ser inte mycket ut för världen innan de går in i ugnen, det är där allt händer! De växer till dubbel storlek, får en vacker färg och en krispig yta. Som magi!

Har du inte testat detta bröd ännu så är det nog dags nu, lycka till!


Inga kommentarer: