söndag 5 maj 2013

Choklad- och Kokostarte

När jag såg det här receptet i tidningen hembakat visste jag direkt att jag ville baka dessa kakor. Choklad och kokos är nämligen två av mina favoriter i bakverk, slår man dem samman blir slutresultatet allt som oftast ännu bättre. Jag blev dock lite besviken på att man inte kunde ta ur kakorna ur formarna när de var klara (man måste äta dem ut formen), ingen av mina gäster som klagade över detta däremot ;)

Jag testade även att frysa in dem och det fungerade utmärkt! Jag skulle även vilja påstå att kakan går lite åt GI/LCHF hållet, byter man bara ut digestivekexen är man helt i hamn. Lycka till!

Tarte:
6 digestivekex
75 g smör, smält
1 dl kokosflingor

Tryffelfyllning:
1 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad 70 %
0,5 - msk flingsalt

Ugn 175 grader C

Kör kexen i mixer, tillsätt det smälta smöret och kör ytterligare 30 sekunder, blanda slutligen ner kokosflingornas (degen blir mycket smulig). Tryck ut degen i små veckade formar á 6 cm i diameter upptill. 
Grädda kakorna 10-15 minuter eller tills degen stelnat och fått färg. 

Fyllning:
Hacka chokladen/bryt i bitar.
Värm grädden i en kastrull på spisen, tillsätt smöret och låt det smälta.
Vänd ner chokladen och ta av kastrullen från spisen. Rör tills chokladen har smält helt, låt svalna.

När bottnarna och tryffeln har svalnat fyll upp tryffel i formarna och strö lite flingsalt på toppen. 
Låt kakorna stå i kylen några timmar så att tryffeln får stelna.

Endast tre ingredienser till degen.

Det var lite klurigt att fylla formarna då smeten var så pass smulig, lite pill får man stå ut med!
Jag skedade upp tryffeln i formarna. Smula över lite flingsalt..

och låt kakorna stela i kylen.
Våren spirar verkligen här i Stockholm och i helgen har vi fått njuta av riktig försommarvärme. Buskarna utanför huset som igår bara hade knoppar har idag gröna blad. Våren och den grönska den för med sig får mig verkligen att längta ut, ut i skog och mark. Igår packade jag ryggsäcken och vi for iväg till TYRESTA NATIONALPARK OCH NATURRESERVAT, det blev två härliga timmars promenad i skogen och ett stopp i en solig glänta där vi mumsade nybakta frallor och hasselnötslängd. Tänk att det alltid är så mycket godare att äta ute i naturen, recepten på frallorna och hasselnötslängden kommer upp på bloggen inom kort. Hasselnötslängden blev en riktig tiopoängare!


Lite bilden från Tyresta där jag liksom Ronja fick utropa årets vårtjut, vid två tillfällen! Jag är vanligtvis inte rädd för smådjur, när de däremot dyker upp helt från ingenstans krävs det inte mycket för att jag ska hoppa till rejält och ge ifrån mig ett tjut. Jag hoppas inte jag skrämde allt för många av de andra besökarna i parken :)

  
Imorgon är det måndag igen och även denna vecka bjuder på en extra dag av ledighet. Då vädret ser ut att bli något sämre fram mot torsdag tänker jag spendera några timmar i köket och testbaka en tårtbotten inför min guddotters födelsedags. Hon har beställt en barbietårta, mer om det senare.



2 kommentarer:

Sara och Mr T sa...

Mums! Måste jag testa nångång :)

Emmelie sa...

Ska försöka stoppa barbien på lådan idag ;)