söndag 31 mars 2013

PåskTårta

När nu väl påsken infaller känns det verkligen som att våren är här och mörkret äntligen lämnat oss för att inte återvända förrän i slutet på augusti igen. Påsken för med sig mycket ljus och grönska, inte att förglömma en efterlängtad ledighet. Två extra dagar av ledighet och jag njuter av detta så mycket att det spritter ut i fingertopparna.

Liksom förra påsken blev jag även i år kvar i Sthlm. Vi var bjudna på påskmiddag till svärmor och svärfar och jag hade kollat med dem innan attnjag fick göra efterrätten. Det roliga med denna dessert var att min svärfar som annars inte är mycket för sötsaker tog en extra bit av tårtan. Jag ser det som ett mycket väl godkänt betyg!

Nu är påsken snart över men det betyder givetvis inte att man inte kan göra denna tårta efter påsk, välj en annan garnering och du har plötslig en härlig födelsedagstårta att duka fram!


Påsktårta:
(cirka 10 bitar)
Marängbotten:
180 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker
Smörkräm:
3 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl + 1,5 dl vispgrädde
1 citron, rivet skal
2 msk citronsaft
150 g smör, rumsvarmt
ev gul pastafärg/hushållsfärg
Garnering:
chokladgodisägg

Ugn 150 grader C

Finhacka mandeln (jag körde min några sekunder i matberedaren, man vill ha lite tuggmotstånd så inte allt för små bitar). Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under kraftig vispning tills du har en jämn och blank maräng. Vänd ner den finhackade mandeln.

Ta två bakplåtspapper och måtta ut cirklar i önskad storlek (jag hade 16 cm i diameter på mina). Vänd bakplåtsbappret så att den sidan du har ritat på ligger vänd neråt (du ser fortfarande hur du  har ritat) och bred ut fyra bottnar av marängsmet. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Dra bort pappret och åt bottnarna kallna plant.

Medan bottnarna svalnar passa på att göra smörkrämen. Blanda äggula, socker, 0,5 dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under omvispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i små klickar. Tillsätt citronskalet. Låt krämen kallna.

Vispa 1,5 dl grädde och blanda med citronkrämen.
Färga eventuellt krämen med pastafärg.
Lägg lite av smörkrämen på tårtfatet innan du lägger det första marängbottnen (detta för att inte tårtan ska glida runt på fatet). Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan och ovanpå, garnera slutligen tårtan med godisägg. Förvara tårtan svalt fram till servering.

Finhacka mandeln

Separera äggulan från äggvitan, äggvitan använder du till marängbottnarna medan äggulan kommer
att bli en del av smörkrämen.

Rita ut cirklar efter önskad storlek, jag använde mig av locket till matberedaren. 

Vispa en slät och fin maräng.

Bred ut bottnarna i cirklarna du ritat ut. Jag tycker personligen inte att det är så viktigt att det är exakt lite stora och helt runda, enligt mig blir tårtan om inte bara mer charmig om av att varje botten är unik. Jag ska väl kanske ändå förtydliga att detta principen inte fungerar på alla tårtor, men absolut på denna tårta.

Vispa ihop smörkrämen. 

Låt bottnarna kallna helt innan du bygger ihop tårtan.

Två lager!

Fyra lager!

Alla bottnar är på plats och det är dags att toppa tårtan med ett
sista lager smörkräm.

Jag valde att låta smörkrämen "rinna över" på några ställen, lite
charmigt om ni frågar mig :)

Tårtan är färdig och ser riktigt smarrig ut!

GLAD PÅSK!

2 kommentarer:

Bland bakverk och kastruller sa...

Maräng och citron är supergott. Så fin tårtan blev!!

Elin Eriksson sa...

Tack! Ja, jag håller med dig. Maräng och citron går hand i handske:)