måndag 28 januari 2013

Regnbågstårta

Ända sedan första gången jag såg den här tårtan har jag velat baka den!
Min systerson fyllde ett år och jag fick baka tårtan och lite annat gott till födelsedagskalaset. Då detta var mitt förska försök med regnbågstårta valde jag att följa receptet till punkt och prickar. Jag hade gärna velat ha en alla fyllning men det får bli ett projekt till framtiden. Grattis på födelsedagen min älskade lilla Dante, du kommer inte att minnas den här tårtan, men jag lovar att minnas åt dig ;)

Färgtema på kalaset var blå och orange, syrran och jag köpte papper och klippte små vimplar
som sedan fästes i ett snöre och knyts fast i två grillpinnar. Än en gång en av Lomelinos tårtor.

Regnbågsbottnar:
125g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2,5 dl mjölk
3 stora äggvitor
blå pastafärg

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla 5 bakformar (grädda dock högst 3 formar samtidigt), cirka 15 centimeter i diameter.
Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar i smörsmeten. Vänd samman till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en torr och ren skål.
Vänd försiktigt samman äggvitorna i smeten.
Fördela smeten jämnt i fem olika skålar. Lämna en skål med ofärgad smet och färga resten i olika starka nyanser av blå.
Grädda bottnarna i de fem formarna eller i samma form i omgångar i 25-30 minuter.


Vaniljsirap:
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
1/4 tsk vaniljpulver

Blanda socker, vatten och vaniljpulver i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Marängfrosting:
5 stora äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Häll äggvitor, strösocker och vaniljsocker i en värmetålig bunke och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader C eller sockerkristallerna har smält. Ta bort stålen från värmen.

Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent till en fluffig och vit marängsmet. Vispa ända tills du har en sval och tjock smet, vilket kan ta upp till 10 minuter.

Sätta ihop tårtan:
Lägg den första bottnen på ett tårtfat, börja med den ofärgade eller den som har starkast nyans av blå.
Pensla på vaniljsirap och bred på ett tunt lager marängfrosting, upprepa tills du har alla bottnar på plats.
Bred på ett tunt lager marängfrosting över hela tårtan, låt vila i kylskåp cirka 15 minuter.
Lägg ett tjockt lager marängfrosting över hela tårtan. Gör vågmönster genom att trycka till frostingen med en vinkelpalett eller sked. (vågmönstret strulade lite för mig, det slutade med att jag tog en matsked och en tesked, "gnussade" den lätt mot frosingen på samma punkt och drog skeden snabbt rakt ut) Dekorera slutligen tårtan med vinplar, ljus eller det som faller in in :)

Jag valde att väga upp smeten så att de alla skulle bli lika stora.

Färga den blå är inte det lättaste när den gula smeten och den blå färgen gärna vill bli grön,
men till slut så gick det.

Bottnarna är färdiggräddade och jag tårtan redo att byggas. Jag som skulle resa med  mina
bottnar upp till Hälsingland frös ner dem och de fick tina bussresan upp.

Vaniljsirapen sjuder på spisen.

Marängen är vispad och det är dags att bygga tårtan. Mina bottnar blev lite bulliga på toppen.
Skär gärna av toppen men var försiktig så att marängen inte färgar sig ut mot kanterna.

Tårtan är nu färdig och prydd med vimplarna, den får stå svalt fram tills gästerna kommer
och det är dags att skära tårtan.

2013-01-27, GRATTIS DANTE PÅ 1 ÅRS DAGEN! 


Tårtan blev otroligt söt både innan man skurit i den och så mycket mer när väl första biten var tagen.
Då detta var min första regnbågstårta ser jag redan nu möjligheter till finjusteringar tills nästa gång, smaken måste träda fram mer och det måste till ett bättre fästa mellan bottnarna för att bitarna ska hålla ihop bättre när man skär i tårtan. Min födelsedag är inte långt borta, jag kanske ska försöka våga mig på ännu en regnbågstårta men andra färger och annan smak? Vi får väl se :)

2 kommentarer:

Emmelie sa...

Åhh så fin den blev! Ser fram emot att smaka på din födelsedagstårta!

Elin Eriksson sa...

Tack Em!