lördag 5 maj 2012

Skördebröd

Detta bröd går att göra både som stor limpa eller som små bullar. Ett lite grövre bröd som inte bara behöver baka i augusti månad. Grahamsmjölet ska skållas hårt, det betyder att du kokar upp vattnet till 100 garder C och sedan häller det över mjölet. Vid lätt skållning kokar du endast upp vattnet till 75 grader C.


Recept:
3 dl grahamsmjöl
5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
1 msk salt
1 msk sirap
7-8 dl vetemjöl

Ugna 200 grader C

Häll grahamsmjölet i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande över mjölet, låt svalna till 37 garder C.
Smula jästen och tillsätt olja, sirap, salt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidigt och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.

Ta upp degen och knåda ordentligt.
Ta undan en liten bit av degen till garnering.
Forma degen till 8 runda bullar och placera på en papprad plåt.
Gör axklommor (se bild nedan) som dekoration av degen du tog undan tidigare och placera axblommorna på bullarna.

Bild lånad från google
Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 minuter.
Grädda sedan bullarna tills innertemperaturen når 96 garder C, ca 15 minuter.
Täck ev. bullarna med aluminiumfolie om bröden blir för mörka.

Om du är osäker om de är klara, knacka bullarna i botten. Låter de ihåliga är brödet färdigt.
Låt brödet kallna på galler under bakduk.


Går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer: