lördag 12 maj 2012

Citron & Blåbärstårta täckt med Marsipan

God morgon!

Nu tänkte jag bjuda på det sista receptet från Dantes dop. Det som är lite tråkigt är att jag inte har några bilder från tillverkningen av tårtan, tiden rann iväg och jag får vara glad att det finns bilder på den färdiga tårtan. Ska jag vara ärlig så såg det även mycket kaotiskt ut där ett tag och jag var själv osäker på om det skulle bli någon tårta över huvud taget.

Jag bakar inte mycket tårta, detta då vi sällan är många nog kring bordet att äta upp en hel tårta, samt att det är bökigare att släpa med sig till jobbet då jag åker kommunalt och promenerar en bra bit.

Tårtan är bakad in en springform á 19 cm, det är fyra lager tårtbotten, två lager med citronkräm, ett lager blåbärsmousse, spacklad med en smörkräm, täckt med en marsipan som jag färgat ljusblå och slutligen dekorerad med blommor i vita marsipan och ett vitt sidenband.


Det jag vill trycka på när ni gör denna tårta är att HA TID, det blir aldrig bra när man ska stressa ihop en tårta! Baka bottnarna några dagar/vecka innan och lägg i frysen. Gör fyllningarna och låt dem stå några timmar i kylen innan du bygger ihop tårtan och bygg ihop tårtan dagen innan kalaset. Spackla och täcka tårtan med marsipan gör du samma dag som servering men tårtan blir tio gånger godare om den får stå över natten i kylen och gotta till sig. Jag har hittat min inspiration från Arlas recept på mors lilla olles tårta. Tårtbotten har jag däremot hämtat från passion4baking.


Tårtbotten:
Recept finns här

Citronkräm:
2 ägg
1,4 dl strösocker
rivet skal och saft av 1 citron
1 msk majsstärkelse
50 g smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde

Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Tillsätt citron och majsstärkelse. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt krämen svalna. Vispa grädden och vänd ihop, plasta och ställ i kyl så att krämen får sätta sig.

Blåbärsmousse:
250-200 g blåbär (gärna färska, men får även med frysta)
1 dl florsocker
1,5 dl vispgrädde

Blanda blåbär och florsocker. Vispa grädde och vänd samman med blåbären. Plasta och ställ i kyl för att moussen ska sätta sig.

Smörkräm:
60 g smör, rumsvarmt
125 g florsocker
1 tsk vatten
1 tsk citronsaft
citronskal från 0,5 citron

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt lite florsocker i taget under omvispning. Tillsätt vatten och smaksättning.

Övrigt:
650-700 g vit marsipan
utstickare i valfri form
sidenband 1,5 meter
pastafärg, blåUppbyggnad

Dag 1:
Dela bottnarna på hälften, placera en överdel som botten på tårtan (lägg en klick smörkräm på tårtfatet/tårtbrickans botten för att tårtan ska fästa).
Bre på ett lager citronkräm och lägg på en botten, bre på ytterligare ett lager citronkräm och lägg på botten nummer tre. Bre på blåbärsmoussen och avsluta med att placera tårtbotten nummer fyra (använd då den nedre delen av "bottnarna" för att få en så slät topp på tårtan som möjligt). 
Plasta och ställ tårtan i kyl.

Dag 2:
Ta ut tårtan och spackla med ett tunt lager smörkräm. Låt stå 30 minuter i kyl och stelna.

Bra att ha vid nästa moment: plasthandskar och majsstärkelse/florsocker vid utbak.
Knåda marsipanen mjuk (ta bort en bit om du vill stansa ut dekorationer), tillsätt färg (använd önskad mängd, jag använda ca en knivsudd) och knåda tills du fått en jämn färg på hela marsipanen.

Kavla ut marsipanen tills den är 6-7 mm tjock (lyft och vrid marsipanen varefter du kavlar den men vänd den inte. Tänk också på att använda så lite majsstärkelse/florsocker som möjligt för att inte torka ut marsipanen) (kavla inte för tunt då spricker det lättare) (TIPS, måtta tårtan med ett snöre/tråd och se till att den utkavlade marsipanen är 2-3 cm större på vardera sida för att vara säker på att marsipanen täcker hela tårtan), lägg försiktigt över marsipanlocket (använd armarna eller rulla upp marsipanen på kaveln).

Arbeta dig runt tårtan och platta till marsipanen (bra att kunna snurra på tårtan). Blir det väck, lyft lite på marsipanen och försök jämna till (det finns redskap till detta men jag använde min händer).

Skär bort överflödig marsipan, skär dock några cm utanför då marsipan och även sockerpasta ofta drar ihop sig lite. Vik in kanterna under tårtan.

Kavla ut den ofärgade marsipanen och stansa ut dekorationer (utmärkt tillfälle att täcka oönskade skavanker på tårtan) och knyt slutligen sidenbandet runt tårtan. Förvara i kylen och ta fram 45-60 minuter innan servering.

Riktigt god tårta, gillar du inte marsipan, klä den med ett täcke av grädde och garnera med färska blåbär!

2 kommentarer:

Jeanette sa...

Hej! Vet inte om du ser kommentarer på gamla inlägg men provar. Tänkte prova göra denna tårta men bara täcka med grädde och lägga på ett oblat. Tror du det funkar? Ska man ha smörkräm under grädden?

Elin Eriksson sa...

@Janette, jag har aldrig jobbat med oblat tidigare. Är det som marsipan och sockerpasta smälter det lätt i kontakt med grädde och därför har man oftast grädde som ett mellanlager, därefter sista lagret med sockerkaka (ett riktigt tunt lager fungerar också) och smörkräm för att släta it "gröpper" och för att marsipanen ska fästa bättre. Det finns en risk med att klä tårtan med smärkrämen och sen grädde, den kan glida av.

Jag skulle nog i ditt fall ha smärkräm på den översta sockerkaksbottnen (översidan av tårtan), på denna skulle jag fästa oblaten och dekorera med grädde runt om.

Lycka till! :)
Mvh Elin