lördag 28 september 2013

Månadens Sötsak

Jag har snöat in på maränger, maränger i alla former, färger och smaker. Det finns oändliga möjligheter och då vi i veckan har firat en 60 åring på jobbet passade jag på att ta med mig alla maränger. Jag har testat olika marängrecept och fler kommer inom kort!

Månadens sötsak är citrus och då jag fick höra att födelsedagsbarnet hade citron och hallon bland favoriterna fick detta min bli bakutmaning. Gå in och kika på månadens sötsak, där finns massor av inspiration till nya som klassiska bakverk!


Hallon och Citron Maränger
5 äggvitor, stora ägg
3,5 dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
skal från en stor citron
Smakessens, hallon 
Pastafärg (valfritt)
Strössel (valfritt)

Ugn 130 grader C

Starta ett vattenbad.
Ta fram en värmetålig bunke och vispa äggvita, citronsaft och vaniljsocker med elvisp på hög hastighet tills det blir fluffigt, inte över vattenbadet ännu.
Ställ skålen över vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp, ha i lite socker i taget och vispa till du har en fast och fin marängsmet.

Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills att marängen har svalnat helt. Räkna med att det kommer att ta 10 minuter så om möjligheten till köksassistent finns, använd då denna :)
När marängen är klar tillsätter du citronskalet (spar lite för garnering), för över hälften av marängsmeten i en annan bunke, tillsätt några droppar hallonessens och lite röd pastafärg.

På papprad plåt spritsa marängerna. toppa dem med citronskal/strössel och gräddar dem 30 - 40 minuter, beroende på marängens storlek. Marängerna ska vara aningen sega i mitten, då är de som godast.


Här kommer ett TIPS om du vill grädda många plåtar samtidigt. Sätt en tom plåt längst upp i ugnen för att undvika att marängerna längst upp blir brända. Det kan ta lite längre tid att grädda marängerna om man har många plåtar i ugnen samtidigt, efter 30-40 minuter testa om marängerna är klara genom att lyfta dem från bakplåtspappret. Släpper de lätt är de oftast klara, man kan behöva ta ut plåtarna i olika omgångar.

Lyck till!


Jag brukar ta ut marängerna ur ugnen, låta ugnen kallna helt och sedan ställa tillbaka plåtarna i ugnen. De får sedan stå där över natten. Förvara marängerna i en lufttät burk för längsta hållbarhet. Jag la mina i glasburkar, så söta bakverk vill man inte gömma undan :)


3 kommentarer:

Madame Edith sa...

Gud vad gott det ser ut och vilka fina bilder!!

Kram Madame Edith

Elin Eriksson sa...

@Madame Edith, tack så mycket, de är verkligen sockersöta ;)

Marie Bergman - Om livet på Cypern sa...

De ser fantastiskt goda ut! =)