fredag 17 februari 2012

Russin och Hasselnötsbröd med inslag av Surdeg

September 2011 startade jag min surdeg, det är en surdeg av vete. Det bakas mycket på surdeg nu och fler och fler i min omgivning har startat sin egna surdeg. Surdegen gör att brödet får syra och en bra struktur samt hållbarhet. Detta bröd innehåller endast 1 dl surdeg och om man vill så går det att utesluta. 


2 bröd:
1 dl surdeg av vete (se recept här)
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk malen kanel
3,5 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl special
150 g hasselnötter
150 g russin

Grovt rågmjöl till utbakning
Två avlånga brödformar.
Smör till brödformarna.




Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
Tillsätt surdeg, rågmjöl och lite vetemjöl i taget och knåda degen långsamt i maskin tills den är elastisk.
Arbeta degen på en högre hastighet i ca 5 minuter och tillsätt hela hasselnötter och russin.
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i cirka 1 timme.

Ställ en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt på ugnen på 250 grader.

Dela degen i två delar.
Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

Snitta brödets ovansida försiktigt med en vass kniv i önskat mönster.
Sätt in brödet i ugnen.
Häll 3/4 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
Sänk temperaturen till 230 grader och baka bröden tills innertemperaturen är 98 grader, cirka 30 minuter.

Lyft ur dem ur formarna och låt svalna på brödgaller.

Inga kommentarer: