Som ni ser är det samma ingredienser, men man jobbar med dem på olika sätt. Vilket betyder att gräddningen i ugnen kommer att ge olika resultat.
Då jag som sagt inte har min farmors recept valde jag i veckan att baka denna sockerkaka istället. Smeten blir riktigt seg och man får pytsa över den i sockerkaksformen då den inte blir rinnig som en vanlig sockerkakssmet (borde även gå och göra cupcakes på denna, måste testa).
Man blandar inte ner kardemumma i smeten utan det strör man på tillsammans med socker innan man skjutsar in den i ugnen. Detta gör att kakan får en frasig yta, eller botten beroende på om du väljer att vända på den eller inte :)
Sockerkaka med kardemumma |
En sockerkaka:
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl turkisk yoghurt (eller gräddfil)
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Fyllning:
3/4 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
Smör och ströbröd till ugnsformen
Äggsmeten |
Smöra och bröa en ugnsform á 20-24 cm.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla)
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Mortla samman socker och kardemumma.
Varva smet och fyllning i ugnsformen och avsluta med att strö ett lager av fyllningen över hela kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Yoghurt och bikarbonat |
Låt svala i formen innan du vänder upp kakan.
Kakan innan den åker in i ugnen |
Även om min ugnsform hade ett fint mönster på ovansidan valde jag att inte vända på min kaka då jag tycker den blev så fin med botten upp. |
Låt det smaka! |
2 kommentarer:
Funderat på att öppna ett konditori? :)
Om jag har..
Skicka en kommentar