OMVANDLINGSTABELL | |||
FRÅN GRAM TILL VOLYM | |||
VÄTSKOR OCH FETT | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Vatten | 100 g | 15 g | 5 g |
Grädde | 100 g | 15 g | 5 g |
Mjölk | 100 g | 15 g | 5 g |
Kaffe | 100 g | 15 g | 5 g |
Olja | 90 g | 13 g | 3 g |
Smör | 100 g | 15 g | 5 g |
SOCKER | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Strösocker | 100 g | 15 g | 5 g |
Farinsocker | 80 g | 11 g | 4 g |
Muscovadosocker | 80 g | 11 g | 4 g |
Florsocker | 60 g | 8 g | 2 g |
Honung | 140 g | 20 g | 7 g |
Sirap | 140 g | 20 g | 7 g |
Vaniljsocker | 60 g | 15 g | 5 g |
MJÖL, KROSS OCH GRYN | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Vetemjöl | 60 g | 9 g | 3 g |
Grahamsmjöl | 60 g | 9 g | 3 g |
Rågmjöl | 60 g | 9 g | 3 g |
Dinkelsikt | 60 g | 9 g | 3 g |
Dinkel fullkorn | 60 g | 9 g | 3 g |
Potatismjöl | 75 g | 12 g | 4 g |
Krossad råg | 70 g | 11 g | 6 g |
Krossat vete | 70 g | 11 g | 6 g |
Havregryn | 35 g | 6 g | 3 g |
KRYDDOR | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Kakao | 40 g | 6 g | 2 g |
Kardemumma | 70 g | 10 g | 3 g |
Kanel | 40 g | 6 g | 2 g |
Salt | 120 g | 17 g | 6 g |
Havssalt | 100 g | 20 g | 5 g |
Bakpulver | 60 g | 15 g | 5 g |
Bikarbonat | 60 g | 15 g | 5 g |
Hjorthornssalt | 60 g | 15 g | 5 g |
NÖTTER, FRÖN OCH RUSSIN | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
Mandel | 65 g | 9 g | 3 g |
Hasselnötter | 65 g | 9 g | 3 g |
Valnötter | 55 g | 8 g | 3 g |
Sesamfrön | 70 g | 8 g | 3 g |
Kokos | 35 g | 7 g | 2 g |
Linfrön | 70 g | 8 g | 3 g |
Solroskärnor | 75 g | 9 g | 3 g |
Pumpakärnor | 75 g | 9 g | 3 g |
Russin | 60 g | 9 g | 3 g |
(Tabellen är hämtad från tidningen BAKA)
2 kommentarer:
Om 1 dl Bakpulver och bikarbonat väger 60 g så kan ju inte 1 msk väga 15 g och 1 tsk 5 g. Det blir isåfall 9 g för 1 msk och 3 g för en tsk.
Havssaltet stämmer inte heller, 1 msk väger 15 g och inte 20.
Hej fröken gul, tack för att du uppmärksammat att måtten för kryddor kan variera. Måtten jag skrivit här är hämtade från tidningen Baka och jag har nu också dubbelkollat att jag skrivit rätt. Säkerligen kan måtten variera något, jag kan i ärlighetens namn säga att jag sällan jobbar med så stora volymer av bakpulver och salt att jag reagerat.
Ha en fin dag! /Elin
Skicka en kommentar