Här kommer ett smarrigt recept på frukostfrallor. Förra helgen spenderade jag hela helgen hemma och passade då på att baka massor av bröd, bröd med lång jästid. Just denna fralla blev det inte då utan skållade råglimpor, durumbröd och mammas frallor. Durumbrödet hade jag testat innan men ville göra det en gång till och denna gång blev det baguetter och ett stort bröd. Den skållade råglimpan var ett nytt recept och då vår frys är alldeles för liten gav jag bort en ena av limporna till en kollega på jobbet, alltid lika uppskattat.
Receptet kommer från tidningen baka, nummer 1 2014.
Havrefrallor:
Dag 1:
25 g jäst
500 g kall mjölk (ca 5 dl)
100 g fiberberikade havregryn (ca 3 dl)
400 g vetemjöl (ca 6,5 dl)
10 g salt (ca 0,5 msk)
Dag 2:
fördegen från dag 1
25 g jäst
50 g mjölk (ca 0,5 dl)
50 g smör, smält
80 g sirap (ca 0,5 dl)
400 g vetemjöl special (ca 6,5 dl)
Dekor: fiberberikade havregryn
Dag 1, kväll
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löser upp sig.
Tillsätt havregryn, vetemjöl och salt, arbeta samman till en lös deg.
Täck med plast och ställ allt tills nästa dag (jag förvarade min i kylskåpet över natten)
Dag 2,
Smula jästen i en bunke, häll på mjölk och rör till jästen lösts upp helt.
Blanda ner degen från dag 1, samt smör, sirap och nästan allt mjöl.Arbeta degen i maskin 15 minuter.
Täck degen med en kärlhandduk och låt jäsa i 30 minuter.
Ugn 225 grader C
Ta upp degen på bakbordet och dela i två lika stor delar.
Rulla dem på längden och skär 12 lika stora bitar av varje längd.
Forma dem till ovala bullar och lägg på papprad plåt.
Pensla bullarna med vatten och doppa i havregryn, låt jäsa övertäcka på plåten till dubbel storlek (ca 40 minuter).
Ställ in en långpanna i botten på ugnen och sätt temperaturen på 225 grader C. Grädda frallorna i mitten av ugnen och slå samtidig en kopp med vatten i långpannan under. Grädda i cirka 12 minuter, låt svalna på galler.
Degen är lätt att jobba med och fastnar inte i underlaget vi utbak. Det går lika bra att göra runda frallor om man föredrar det. Jag personligen tycker att det är enklare att trilla runda frallor då resultatet blir samma storlek och form på samtliga. Vill du vara extra noga kan du väga varje fralla för att få exakt samma storlek.
Jag har ikväll bakat äppelrutor som min mamma ofta gjorde när vi var små, dags nu att sjunka ner i soffa och smaka. Blir det bra kommer receptet komma upp här "förr eller senare" :)
Happy Baking!
Bröd som jäser, muffins och bullar som reser sig i ugnen, kakor som smälter ut på plåten och ljudet från köksassistenten...de är musik i mina öron.
Leta i min blogg
Etiketter
Baka utan ugn
Baka utan ägg
Bröd
Bröllop
Bullar
Cake Pops
Cheesecake/Paj
Choklad
Cookies
Cupcakes/Muffins
Dop
Efterrätt
Frosting och Fyllning
Frukt och Bär
Glass
Glutenfritt
Godis
Grilla
Happy Birthday
Jul
Kalljäst
Kladdkaka/Brownie
LCHF
Macarons
Maräng
Mjuka kakor
Möhippa
Pannkakor/våfflor
Påsk
Saffran
Sufflé
Surdeg
Söta Bröd
Tårta
Valentine´s Day
Whoopie Pies
Övrigt
onsdag 8 oktober 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar