Jag testbakade vörtbrödet förra helgen och en behöll vi själva medans de andra två blev julklappar till nära och kära. Vilken porter man vill använda väljer man själv, Young´s double chocolate stout kan jag varmt rekommendera!
Vörtbröd:
(3 bröd)
5 pomeransskal
260 g russin (2 dl)
100 g smör
33 cl porter
33 cl julmust
75 g jäst
140 g mörk sirap (1 dl)
140 g honung (1 dl)
35 g salt (1,5 msk)
1 tsk nejlikor, mald
2 msk ingefära, mald
1000 g rågsikt (ca 17 dl)
Lägg pomeransskalen i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och kokar skalen mjuka. Skär bort allt vitt och finhacka skalet.
Lägg russinen i en skål och häll på vatten så att det täcker. Ställ åt sidan.
Smält smöret i en kastrull modellen större, tillsätt porter och julmust och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av vätskan tillsammans med pomeransskal, kryddor, salt, sirap och honung. Rör om tills honung och sirap lösts upp.
Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig och blank, minst 15 minuter i maskin (längre tid om du gör för hand).
Häll bort vattnet från russinen och arbeta in dem i degen.
Låt degen jäsa cirka 1 timme.
Dela den i tre bitar som formas till runda bullar. Lägg dem på plåt och låt jäsa cirka 40 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla med ägg och sätt in dem i ugnen. Sänk genast värmen till 225 grader och grädda i 30-40 minuter.
God fortsättning!
2 kommentarer:
Tommy hälsar att det var jättegott! ;)
@Em, vad roligt! Utan tvekan det godast receptet på vört jag testat hittills.
/Elin
Skicka en kommentar