Resan med mitt nyligen funna favoritrecept på muffins fortsätter, denna gång smaksatt med äpple och kanel. Höstmuffins utbrast T och därmed rubriken :)
Höstmuffins:
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg + 1 äggula
2,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Fyllning:
1 msk smör att steka i
1 äpple
0,5 msk kanel
1 knivsudd vaniljpulver
3/4 dl strösocker
Topping:
0,5 dl ströcokser
,05 tsk kanel
Ugn 175 grader C
Fyll en muffinsplåt med formar, receptet ger ungefär 16 stora muffins.
Hacka upp äpplet i små bitar, stek i smör socker, kanel och vaniljpulver. Ställ å sidan att svalna.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla)
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Rör samman socker och kardemumma.
Klicka/skeda/skopa ut smet i botten på formarna, skeda över fyllning, klicka ut ytterligare en sked smet så att det fyller 3/4 av formen. Avsluta med ytterligare en klic av fyllningen.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla)
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och vänd ner tillsammans med yoghurten i äggsmeten.
Rör samman socker och kardemumma.
Klicka/skeda/skopa ut smet i botten på formarna, skeda över fyllning, klicka ut ytterligare en sked smet så att det fyller 3/4 av formen. Avsluta med ytterligare en klic av fyllningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen 10-15 minuter beroende på storleken på formarna. Stickan ska komma ut torr.
Blanda toppingen av socker och kanel i en skål, när muffinsen fortfarande är något varma doppa dem i sockerblandningen och ställ sedan att svalna helt.
Knivsudden vaniljpulver ger god smak men är inget måste utan det går lika bra att istället tillsätta en tesked vaniljsocker. |
Se till att yoghurten blir riktigt fluffig av bikarbonaten innan yoghurten vänds ner i smeten. |
Sikta i mjölet och vänd samman smeten. |
Klicka ut en skopa/sked smet i botten |
Skeda ut fyllning i varje form |
Skopa på ytterligare smet för att fylla formen 2/3 och toppa med ytterligare lite av fyllningen |
När muffinsen är färdiggräddade med fortfarande något varma doppa dem i kanel och socker. |
Sockret som blir över passar utmärkt till nästa kanelbak. |
En saftig muffins med smak av äpple och kanel, en höstmuffins helt enkelt! |
2 kommentarer:
De måste jag baka i morgon, har tänkt bjuda mina arbetskamrater på fika till mitterminskonferensen på tisdag och onsdag. Sen att jag fyller gör ju det hela roligare att bjuda på nåt gott! :)
Tack! Du levererar som vanligt när jag "mest" behöver det. ;)
@Sara, jag hoppas att du kommer att älska denna muffins. Den har verkligen fäst mig kring sitt lillfinger.
Hoppas baket blir bra och att du får en bra vecka, Grattis i förskott!
Kram Elin
Skicka en kommentar