Oftast så står det (även i detta recept) att man ska förvara sin surdeg i kylskåpet, men i Sébastien Boudets bok DEN FRANSKE BAGAREN skriver han att man lika gärna kan förvara den i rumstemperatur. Jag tänkte testa och återkommer med mer om det senare!
Receptet på min surdegsstart kommer från tidningen BAKA.
DAG 1, KVÄLL
1,5 dl ljummet vatten
1 tsk honung
80 g grovt rågmjöl
Värm en liten keramikskål genom att fulla den med hett vatten (som sedan hälls ut). Rör ut honungen i ljummet vatten och höll över i den uppvärmda skålen. Blanda i mjöl och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet.
DAG 2, MORGON
1 dl ljummet vatten
50 g grovt rågmjöl
Värm en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen. Rör runt, täck med plast och låt skålen stå varmt.
DAG 2, KVÄLL
1 dl ljummet vatten
50 g grovt råmjöl
Upprepa samma procedur som på dag 2:s morgon.
DAG 3, MORGON
1 dl ljummet vatten
50 g grovt rågmjöl
Upprepa samma procedur som tidigare.
DAG 3, KVÄLL
Nu börjar degen vara färdig: den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.
FÖRVARA OCH MATA DIN SURDEG
Förvara din rågsurdegsstart i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader C) och 1 msk rågmjöl. Ta fram burken ur kylen ett dygn innan du ska baka.
När du använder surdegsgrunden till att ta göra din första surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av den som du sparar, gör sedan så varje gång du bakar.
Min surdeg |
Nu när surdegen "lever", lyssna och hör hur den bubblar :) |
Lycka till! |
2 kommentarer:
När jag var på surdegskurs fick jag lära mig att man ska förvara brödet i rumstenperatur på en träskärbräda, med snittytan mot brädan!
Spännande, använde ni någon jäst alls då eller var det bara surdeg till jäsningsprocessen?
Skicka en kommentar