Det som är bra med skorpor är att man kan ha dem framme utan att det blir torra och tråkiga, vilket många andra bakverk har en tendens att bli. De är också hårda vilket gör att man kan förvara dem i en vacker burk, det är ett stort plus om ni frågar mig :)
Stöt saffran och socker. |
120 g sötmandel
1 g saffran, (2 kuvert)
3 g strösocker (1 sockerbit)
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad mörk choklad á 70%
Du behöver även:
Äggvita till pensling
Ugn 180 gracer C
Stöt saffran med sockerbiten (har du ingen sockerbit tar du strösocker).
Mal 1/3 av mandeln fint, grovhacka resten av mandeln.
Grovhacka chokladen och mjöla den lätt.
Vänd samman mandel, ägg, socker, saffran och salt, blanda väl.
Mät upp 3 dl vetemjöl och blanda med bakpulver, vänd i äggsmeten tillsammans med
den lätt mjölade chokladen. Arbeta sedan in resten av mjölet - inte för mycket!
Dela degen på två eller tre och forma längder på papprad plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och grädda 15-20 minuter på 180 grader.
Skär snittar och låt torka i ugnen på 100 grader i cirka 30 minuter, stäng sedan av ugnen och låt dem vila där över natten. Förvara den sedan i en sluten burk.
Mal 1/3 av mandeln fint |
Hacka resten av mandeln grovt, eller inte alls. Snyggast snitt blir det i skorporna om man inte hackar dem alls tycker jag. |
Baka ut två längder på en papprad plåt och pensla med uppvispad äggvita. |
Skär snittar innan skorporna hinner stelna allt för mycket, ha ett papper till hands för att torka av kniven mellan varven då du annars kommer att få choklad längs hela sidorna. |
När man bakat så fina skorpor förtjänar de verkligen att förvaras i en glasburk! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar