måndag 21 maj 2012

Rabarberkompott

Det är nu äntligen säsong för rabarber igen, april till augusti månad brukar man kunna köpa svenskodlade rabarber i handeln. Har du förmånen med rabarber hemma på din egen gård passa då på att frysa in innan säsongen är slut, det går nämligen utmärka att frysa in. Förvara dem annars i kylen insvept i plast (klarar sig upp till en vecka) om du ej ska använda dem direkt. Liggande i rumstemperatur blir de slaka och tråkiga på bara några dagar.


Recept:
500 g frysta eller färska rabarber
2 dl strösocker
1 st vaniljstång

Skölj rabarbern och skala om du anser krävs, skär sedan i mindre bitar.
Lägg rabarberna tillsammans med socker och frön från en vaniljstång (låt även vaniljstången koka med) i en tjockbottnad kastrull.

Låt sjuda  15 - 20 minuter till dess att rabarberna är mjuka.

Jag hade ingen vaniljstång hemma och valde då att använda vaniljpulver istället, har du vaniljstång använd alltid det i första hand!

Vatten behövs ej då rabarberna i sig själva innehåller 94% vatten.

Rabarber och jordgubbar är en underbar kombination.

Inga kommentarer: