Detta är en söt deg som går att använda till mycket. (jag tänker göra semlor av mina)
Bli inte rädd om degen blir väldig kladdig, den SKA vara det, tillsätt ej mer mjöl!!!
Karlspaderdeg:
(ca 15 st bullar)
100 s smör
2 dl mjölk
14 g färsk jäst (för söta degar)
1 krm salt
1 dl strösocker
4 äggulor
ca 7 dl vetemjöl
ägg till pensling
- Ugn 225 grader
- Smält smöret och tillsätt mjölken, låt ljumma till fingervarmt
- Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst.
- Häll på resten av degspadet. Arbeta därefter i salt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt (man kan säga att man slår degen), gör detta fram tills att degen släpper degbunkens kanter.
- Täck ytan med lite mjöl. Lägg över en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- Vält upp degen på bakbordet.
- Dela degen i jämna stora bitar.
- Forma dem till släta runda bullar/släta ovala bullar/ovala skruvar.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till knappt dubbel storlek.
- pensla bullarna med uppvispat ägg
- Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter beroende på hur stora bullar du gör. (täck med folie i ugnen om de blir för mörka på ovansidan)
Här har jag valt att göra bullarna avlånga och skruva dem något. Väljer man att göra det kan det vara bra att mjöla händerna något i och med att degen är så pass kladdig. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar