Använder du färsk vaniljstång när du bakar hemma kan du även passa på att göra ditt eget vaniljsocker. Spara vaniljstängerna när du har skrapar ur fröna och stick ner dem i en burk med strösocker (har du använt vaniljstången i tex. vaniljkräm skölj av den i vatten och låta den torka i en bit papper innan du sticker ner den i sockret), när du fått ihop några stänger kör du dem i en knivmixer tills sockret blivit finkornit. Sila bort skalresterna och förvara i en burk med lock.
Det kan bildas klumpar i sockret, men misströsta inte. Rör bara om lite i burken innan användning!
Om man ej har några använda vaniljstänger hemma men ändå vill göra sitt eget vaniljsocker går det utmärkt att följa receptet nedan.
Du behöver:
7 dl strösocker
2 vaniljstänger
Skåra vaniljstängerna, skrapa ur fröna och dela skalet i bitar.
Häll allt tillsammans med sockret i en knivmixer, kör tills det blandats och sockret blivit finkornit.
Sila bort skalresterna och häll vaniljsockret i en burk med lock.
När sockret ska användas får man eventuellt röra om i burken, eftersom det kan bildas klumpar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar