lördag 15 februari 2014

Kärlekskakor med sting

Igår var det alla hjärtans dag eller Valentine's Day om vi ska vara lite internationella. Förra året bakade jag gudomligt goda katalaner med en fyllning av mandelmassa och citron, i år blev det chokladkakor med chilipulver. Receptet på katalanerna hittar ni här

För att kakorna skulle bli lite extra kärleksfulla la jag ett lager med smält choklad på ovansidan och dekorerade dem slutligen med strössel. Mer alla hjärtans sött blir det inte :)


Kärlekskakor:
100 g strösocker (ca 1 dl)
80 g farinsocker (ca 1 dl)
210 g vetemjöl (ca 3,5 dl)
70 g kakao (ca 1 3/4 dl)
5 g bakpulver (ca 1 tsk)
0,5 tsk chilipulver
200 g smör, rumsvarmt
60 g ägg (ca 1 st)
3 g vaniljpulver (ca 0,5 tsk)

Garnering:
100 g mörk choklad
Strössel

Ugn 175 grader C

Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver och chilipulver i en bunke. Tillsätt smöret, lite i taget tills det är ordentligt blandat. Tillsätt ägg och vaniljpulver, arbeta samman till en deg.
Plasta in degen och lägg i kylskåpet minst en timme.
Ta ut degen ur kylen och låt den vila i rumstemperatur cirka 10 minuter.
Dela degen i två bitar och kavla ut ett par millimeter tjock (gärna mellan två bakplåtspapper).
Ta ut kakor med en utstickare och ta sedan bort den överflödiga degen, alt. flytta över kakorna till ett nytt bakplåtspapper.
Grädda 12-15 minuter i ugnen, var uppmärksam de sista minuterna för att undvika att kakorna blir brända. Låt svalna helt.

Smält chokladen i vattenbad och spritsa/pensla ett tunt lager choklad cirka 5 millimeter in från kakans ytterkant. Innan chokladen stelnar dekorera med strössel.

Förvara kakorna i lufttät burk i rumstemperatur, inte i för varma utrymmen då chokladen då smälter.


Receptet kommer från senaste numret av BAKA och strösslet från strosselannat.se

Fortsatt trevlig lördag!

Inga kommentarer: