Recept vetedeg:
(två kransar)
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
150 g smör, rumstempererat
1 dl rörsocker
1 msk kanel, mald
Pensling + Garnering:
Ägg
Pärlsocker
Ugn 200 grader C
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
Vispa ihop fyllningen till en jämn smet.
När degen jäst klart delar du den på två.
Kavla ut degen, bred på blandningen av smör, socker och kanel, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Öppna upp ena sidan lite och fäst ihop till en ring, nyp ihop med fingertopparna.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Sätt in kransen mitt i ugnen på 200 grader och grädda 30-40 minuter (beroende på kransens storlek samt om du använder en ugnsform vilket oftast gör att det tar lite längre tid). Låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar