Chokladbotten:
75 g smör, smält
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
3, 3/4 dl strösocker
2 ägg (medelstora)
2 1/4 dl mjölk
1,5 dl starkt hett kaffe
Espressofrosting:
200 g mörk choklad
300 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker (ev. lite mer)
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk espresso
Dekoration:
Strössel
Ugn 175 grader C
Bottnar:
Smörj och bröa två fromar á 15 centimeter i diameter.
Smält smöret, dra från plattan och låt svalna.
I en bunke, sikta mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter tills du har en slät smet.
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna 30-34 minuter.
Låt svalna cirka 15 minuter i formen innan du tar ut dem och låter svalna helt på galler.
Frosting:
Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa upp smöret, tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.
Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret, tillsätt espresso lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
Bygga tårta
Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottna.
Lägg en liten klick frosting på ett tårtfat eller en tårtbricka, placera därefter första botten. Bred ett jämnt lager frosting och placera nästa botten ovanpå och upprepa tills alla fyra bottnar är på plats. TIPS! vänd den skurna sidan ner hela tiden, annars smular lätt botten när du frostar den.
När alla bottnar är på plats bred då ett tunt lager frosting över hela tårta, låt sedan stå i kylen 30 minuter (låt frostingen stå kvar ute i rumstemperatur). Bred resten av frosting i ett jämnt lager över hela tårtan och använd en sked (baksidan) eller spatel för att gör mönster.
Dekorera med strössel och låt stå svalt fram till servering.
Vi har firat min kärestas födelsedag i helgen och under gårdagen hade vi öppet hus. Utöver massor av god mat som T stod bör bjöd jag på denna tårta. Imorgon kommer mina kollegor att får dela på resterna av tårtan samt pops av chokladbollar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar