Efter mitt senaste bullbak då jag försökte mig på vetekransar fick jag mersmak och även denna gång blev det en kras. Hälften av degen blev "originalbullar" och andra hälften en krans. Vill man inte som jag använda mandelmassa går det givetvis bra att byta ut den mot annat. Syran i rabarberna kom verkligen fram i bullarna, vill man därmed använda smör och socker går det säkerligen bra det också :)
Vetedeg:
18-24 bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
ägg och mandelflarn till pensling och garnering
Ugn 200 grader C
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, á 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig och elastisk deg.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, 45-60 min. (jag låter oftast min jäsa lite längre)
Vispa smör och mandelmassa till en jämn smet. OBS! Rabarberkompotten ska vara vid sidan av.
När degen jäst klart delar du den på två. Här valde jag att göra bullar av ena halvan och en kran av den andra.
Bullar:.
Kavla ut degen till en rektangel (ca 1 cm tjock) och bred först på blandningen av smör och mandelmassa, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Skiva rullen 3-4 cm tjocka skivor.
Skiva rullen 3-4 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en ugnsplåt.
Låt jäsa 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflarn.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 10 minuter (beroende på bullarnas storlek).
Grädda mitt i ugnen på 200 grader cirka 10 minuter (beroende på bullarnas storlek).
Låt svalna.
Vetekrans:
Kavla ut degen, bred först på blandningen av smör och mandelmassa, toppa därefter med rabarberkompotten. Rulla ihop från långsidan.
Öppna upp ena sidan lite och fäst ihop till en ring, nyp ihop med fingertopparna.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.
Lägg skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
Använd en sax och klipp sneda jack med jämna mellanrum (inte hela vägen ner till botten) runt hela.
Vik sedan bitarna åt olika håll (höger, vänster, höger, vänster) runt hela kransen.
Låt jäsa 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflarn.
Sätt in kransen mitt i ugnen på 200 grader och grädda 30-40 minuter (beroende på kransens storlek samt om du använder en ugnsform vilket oftast gör att det tar lite längre tid). Låt svalna.
Sätt in kransen mitt i ugnen på 200 grader och grädda 30-40 minuter (beroende på kransens storlek samt om du använder en ugnsform vilket oftast gör att det tar lite längre tid). Låt svalna.
Då jag får mina infall och omgående vill baka skivar jag alltid upp smöret fint för att det snabbt ska bli rumsvarmt. |
Fyllningen av smör och mandelmassa mixade jag i matberedaren för fyllningen skulle bli så slät som möjligt. |
Bullarna har jäst ytterligare 30 minuter och är penslade med uppvispat ägg och toppade med mandelflarn. Nu ska de in i ugnen cirka 10 minuter. |
Kransen gräddar jag sist då den tar lite längre tid i ugnen, även den prydd med mandelflarn. |
Nygräddade bullar, det blir många gånger inte bättre! |
Kransen blev bra även denna gång, fler kransar lär det bli framöver :) |
2 kommentarer:
Slöseri med tid, inte alls göda!
Ingela från Scotland
@Ingela, tråkigt att höra, jag fullkomligt älskar dessa bullar.
Ha en fin kväll!
Skicka en kommentar