Jag valde att grädda mitt bröd i gjutjärnsgryta då samtliga brödbak i denna gryta har överträffat mina förväntningar den senaste tiden. Receptet hittade jag på bloggen Mallas goda - när livet är en fest, där ska inte brödet gräddas i gryta. Jag har därför valt att skriva receptet nedan med två olika varianter för gräddning.
Kalljäst bröd med Messmör
DAG 1:
12 g jäst
300 g kallt vatten
380 g mjöl (jag använde vete)
1 tsk honung
1 tsk salt
DAG 2:
1,5 dl ljummet vatten
1,5 - 2 dl messmör
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
ca 3,5 dl fint rågmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
Dag 1:
Blanda alla ingredienser (utom salt) och arbeta degen kraftigt i tio minuter, tillsätt saltet de sista minuterna. Låt fördegen jäsa i rumstemperatur under lock/plats i 15 timmar.
Dag 2:
Blanda alla ingredienser utom mjöl i degen från dagen innan. Knåda därefter in lite rågmjöl i taget tills dess att degen släpper från kanterna på bunken. Arbeta degen 5-10 minuter och låt jäsa 40 minuter.
Ugn 225 grader C
Sätt gärna en djup plåt i botten på ugnen, perfekt att kasta in några isbitar eller hälla lite vatten i när 10-15 minuter återstår av gräddningstiden. Det ger brödet en krispig och fin yta. Sätt gärna också in plåten som du ska grädda brödet på så att den blir varm, brödet får då en extra skjuts vid gräddning.
Mjöla bakbordet och vänd upp degen. Dela i två lika stora delar och forma med lätta händer (INTE KNÅDA) till två bröd. Flytta över till papprad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Flytta över brödet till den varma plåten från ugnen och grädda bröden långt ner i ugnen tills du har en innertemperatur på 98 grader C, 30-40 minuter. Limporna blir ganska mörka, täck med aluminiumfolie sista tiden i ugnen om de får allt för mycket färg.
Ta ut brödet och låt svalna på brödgaller.
ELLER OM DU SOM JAG VILL GRÄDDA I GJUTJÄRNSGRYTA:
Sätt ugnen på 225 grader C och ställ samtidigt in gjutjärnsgrytan och även här en djupare plåt i botten på ugnen.
Vänd upp degen på mjölat bakbord och forma med lätta händer (INTE KNÅDA) en limpa. Låt jäsa ytterligare 30 minuter medans ugnen och gjutjärnsgrytan blir varm.
Ta ut den heta grytan och "släpp" försiktigt ner degen, på med lock och grädda i 30 minuter med locket på.
Efter 30 minuter tar du av locket och kastar samtidigt in några isbitar eller cirka 0,5 dl vatten i den djupa plåten i botten på ugnen och låter brödet gå tills det har en innertemperatur på 98 grader C (cirka 15-20 minuter).
Ta ut brödet och lyft ur gjutjärnsgrytan, låt svalna på brödgaller.
Här har jag vänt upp degen på mjölat bakbord och format min limpa. |
Brödet är färdiggräddat och det är inga som helst problem att lyfta upp det ur grytan. Nu gäller det bara att vänta på att brödet får svalna något innan man skär den första skivan. Tålamod! |
Jag har sagt det förr, godast är brödet med en rejäl klick riktigt smör. Låt det smaka! |
Avslutningsvis vill jag önska alla en trevlig Valborg och jag hoppas också att jag inte förvillat mina läsare när jag idag fick för mig att ändra om en hel del i bloggens design. Vad är det nu de brukar säga i reklamen, nytt utseende; samma goda innehåll! ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar