tisdag 30 april 2013

Kalljäst bröd med Messmör

Förra helgen eller om det nu var helgen innan dess gjorde jag en sås på messmör. Min vän A bjöd på denna sås för många år sedan och jag måste säga att jag var väldigt skeptisk när jag fick höra vad såsen innehöll. Messmör i naturell form är ingen favorit och kommer troligtvis heller aldrig att blir det. Jag minns fortfarande tuben som alltid låg där hemma i kylskåpet under min uppväxt, var nog bara mamma som åt av den? Nä, messmör har jag aldrig fastnat för, men den såsen däremot som A bjöd på fick mig att se ett helt nytt användningsområde för messmör. Om nu en sås kan vara så god, vad mer kan man göra?

Jag valde att grädda mitt bröd i gjutjärnsgryta då samtliga brödbak i denna gryta har överträffat mina förväntningar den senaste tiden. Receptet hittade jag på bloggen Mallas goda - när livet är en fest, där ska inte brödet gräddas i gryta. Jag har därför valt att skriva receptet nedan med två olika varianter för gräddning.

Kalljäst bröd med Messmör

DAG 1:
12 g  jäst
300 g kallt vatten
380 g mjöl (jag använde vete)
1 tsk honung
1 tsk salt

DAG 2:
1,5 dl ljummet vatten
1,5 - 2 dl messmör
1 dl havregryn
1 dl kruskakli
ca 3,5 dl fint rågmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor

Dag 1:
Blanda alla ingredienser (utom salt) och arbeta degen kraftigt i tio minuter, tillsätt saltet de sista minuterna. Låt fördegen jäsa i rumstemperatur under lock/plats i 15 timmar.

Dag 2:
Blanda alla ingredienser utom mjöl i degen från dagen innan. Knåda därefter in lite rågmjöl i taget tills dess att degen släpper från kanterna på bunken. Arbeta degen 5-10 minuter och låt jäsa 40 minuter.

Ugn 225 grader C
Sätt gärna en djup plåt i botten på ugnen, perfekt att kasta in några isbitar eller hälla lite vatten i när 10-15 minuter återstår av gräddningstiden. Det ger brödet en krispig och fin yta. Sätt gärna också in plåten som du ska grädda brödet på så att den blir varm, brödet får då en extra skjuts vid gräddning.

Mjöla bakbordet och vänd upp degen. Dela i två lika stora delar och forma med lätta händer (INTE KNÅDA) till två bröd. Flytta över till papprad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Flytta över brödet till den varma plåten från ugnen och grädda bröden långt ner i ugnen tills du har en innertemperatur på 98 grader C, 30-40 minuter. Limporna blir ganska mörka, täck med aluminiumfolie sista tiden i ugnen om de får allt för mycket färg.

Ta ut brödet och låt svalna på brödgaller.

ELLER OM DU SOM JAG VILL GRÄDDA I GJUTJÄRNSGRYTA:

Sätt ugnen på 225 grader C och ställ samtidigt in gjutjärnsgrytan och även här en djupare plåt i botten på ugnen.
Vänd upp degen på mjölat bakbord och forma med lätta händer (INTE KNÅDA) en limpa. Låt jäsa ytterligare 30 minuter medans ugnen och gjutjärnsgrytan blir varm.
Ta ut den heta grytan och "släpp" försiktigt ner degen, på med lock och grädda i 30 minuter med locket på.
Efter 30 minuter tar du av locket och kastar samtidigt in några isbitar eller cirka 0,5 dl vatten i den djupa plåten i botten på ugnen och låter brödet gå tills det har en innertemperatur på 98 grader C (cirka 15-20 minuter). 

Ta ut brödet och lyft ur gjutjärnsgrytan, låt svalna på brödgaller.

Här har jag vänt upp degen på mjölat bakbord och format min limpa.

Degen har jäst klart och det är dags att flytta över till den mycket hela grytan. Det kan vara lite svårt att flytta över brödet utan att förstöra de fina luftbubblorna som jäsningen framkallat, snabbt och smidigt får
nog bli mitt tips :)

Brödet är färdiggräddat och det är inga som helst problem att lyfta upp det ur grytan. Nu gäller det bara att vänta på att brödet får svalna något innan man skär den första skivan. Tålamod!

Jag har sagt det förr, godast är brödet med en rejäl klick riktigt smör. Låt det smaka!
Jag tycker kanske ändå att det kunde har varit lite mer smak av messmör, får testa mig fram lite när det gäller hur mycket mer smör som krävs för att tillfredsställa smaklökarna. Jag ökade på 1 deciliter redan från receptet jag hittade på Mallas blogg, min personliga åsikt är däremot att det bör kunna smaka mer. Återkommer kring detta! Är det någon av mina läsare som försökt sig på andra bakverk med messmör skriv då gärna en rad och länka.

Avslutningsvis vill jag önska alla en trevlig Valborg och jag hoppas också att jag inte förvillat mina läsare när jag idag fick för mig att ändra om en hel del i bloggens design. Vad är det nu de brukar säga i reklamen, nytt utseende; samma goda innehåll! ;)

Inga kommentarer: