onsdag 24 oktober 2012

SmålandsLimpa

För någon vecka sedan kom tidningen BAKA hem i min brevlåda, det finns alltid massor av goda recept i tidningen och speciellt på bröd. Då det regnade hela helgen och jag bara var hemma valde jag att förgylla dagarna med brödbak. Det blev även andra tråkiga inslag som tvättstuga och städning, men får jag bara baka lite så känns det alltid lite lättare med resten av sysslorna.

Jag ska vara ärlig och erkänna att jag själv äter minimalt med bröd, en av de få tillfällen jag väl gör det är när jag själv bakat och vill smaka på resultatet. Jag har däremot en sambo som älskar allt vad smörgås innebär och ingen är gladare än jag för det!

Dags att provsmaka!
Smålandslimpa:
(2 stycken)
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1,5 dl mörk sirap
1 tsk anisfrö
1 tsk fänkålsfrö
ca 16 dl rågsikt

Ägg till pensling

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader C.
Rör ut jästen i lite av degvätskan (det smälta smöret och mjölken).
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, fänkål och anis, rör samman.
Arbeta ihop degen genom att tillsätta lite mjöl i taget (detta moment gör jag i köksassistenten).
Låt degen jäsa övertäck med bakduk ca 60 minuter i rumstemperatur.

Ta upp degen och forma till två limpor (Knåda inte degen mer, dela den bara lätt och forma till två limpor).
Lägg limporna på en papprad plåt och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.

Värm ugnen till 250 grader C
Nagga limporna och pensla med uppvispat ägg.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader C.
Grädda limporna 30-40 minuter, de ska ha en innertemperatur på 96-98 grader C
Låt svalna på galler under bakduk

Limporna efter jäsningsomgång nummer två. När jag bakar limpa lägger jag alltid två på varje plåt, det är på gränsen att det får plats då jag har en mindre modell på min ugn. Jag tycker däremot att det fungerar bättre än att ha två plåtar inne i ugnen samtidigt.

Här har jag naggat (därav att de har sjunkit ihop) och penslat limporna med ägg.

Sista minuterna av gräddningen i ugnen, ser mycket lovande ut.

Jag skivade upp limpan och frös in det som blev kvar, perfekt att ta upp på morgonen. Testade även att rosta, fungerade utmärkt.

Inga kommentarer: