onsdag 29 augusti 2012

Saffranskaka

Visst kan man baka med saffran även under sommarhalvåret, jag bakade denna saftiga sockerkaka och tog med mig till jobbet en solig dag i juli månad. Man börjar däremot längta lite till juletider när man jobbar med saffran, det går inte att sticka under stolen med att saffran alltid kommer att få mig att anknyta till julen.

Receptet har jag tagit från Leila.
Romen gör verkligen sitt i denna kaka så har du rom hemma glöm inte skvätten rom!

1 Saffranskaka:
3 stora ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
0,5 g saffran (1 paket)
1 msk ljus rom (om man vill)

smör och kokosflingor till formen

Ugn 175 grader C

Smöra en sockerkaksform och bröa den med kokos.
Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker riktigt pösigt.
Koka upp mjölken tillsammans med saffran, smält smöret och rör ner i mjölken. Låt svalna något innan du blandar med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt i en annan bunke och sikta ner i smeten. Vänd samman till en slät smet.
Smaksätt slutligen smeten med rom.

Grädda kakan i mitten av ugnen 25-30 minuter. Stickan ska komma ut ren.
Låt kakan vila ca 10 minuter i formen innan du vänder ur den.


Frys in det som blir kvar av kakan, tinar på ett bums när du tar upp den.

Inga kommentarer: