lördag 7 april 2012

Cake Pops smaksatt med Espresso

En kaka på en pinne, ja det är just precis vad det är. Har du inte testat att göra det mycket populära bakverket ännu så är det kanske dags för det nu. Momenten kan tyckas många, men jag lovar att dina gäster inte kommer glömma detta "fikabröd" i första taget. Jag gjorde cake pops och tog med mig till jobbet förra sommaren och än idag pratas det om dem. Nog dags att överraska kollegorna snart igen!

Denna gång använde jag resterna av en kladdkaka och smaksatte sen espressopulver. De är sedan täckta med mörk choklad och slutligen dekorerade med lite vit choklad och en lila snöre.

Antalat kan variera beroende på storlek och mängden kladdkaka.



Du behöver:
1 st kladdkaka (se recept här)
100 g philadelphiaost (lite mer lite mindre)
1-2 msk espressopulver (efter smak)
200-400 g mörk choklad (beroende på om du vill doppa dem 1 eller 2 ggr)
50 g vit choklad

Dekoration:
Klubbpinnar (grillpinnar om du ej har annat)
presentsnöre eller sidenband


1. Mixa kladdkakan i en köksassistent och blanda sedan ner espressopulver och philadelphiaost, lite i taget till du har en bra konsistens på smeten.

2. Rulla bollarna till önskad storlek och lägg på bakplåtspapper. (Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnen. Bra mått är en 5-krona)

3. Ställ dem i kylen cirka 30 minuter.

4. Smält lite av den mörka chokladen i ett vattenbad.

5. Ta ut bollarna ur kylen och doppa pinnen i lite choklad och tryck ner den i bollen (pinnen fäster bättre om du gör detta). Upprepa sedan detta moment med alla bollar.

6. Låt sedan bollarna vila i kylen cirka 30 minuter.

7. Smält resten av den mörka chokladen (använd samma skål som tidigare).

8. Doppa bollarna i chokladen och ställ dem på en plåt/bricka täckt med bakplåtspapper. Låt sedan stå i kylen tills chokladen har stelnat.

9. Smält den vita chokladen. Ta ut bollarna ur kylen och ringla den vita chokladen i önskat mönster över bollarna.

10. Ställ bollarna i kylen så att även den vita chokladen får stelna.

11. Dekorera slutligen bollarna med ett sidenband/presentsnöre.


Förvara dina färdiga cake pops i kylen och ta fram en stund innan servering.


Här kommer lite tips om det är första gången du gör Cake Pops:

  • Blir chokladen för tjock efter ett tag när du doppat några bollar tillsätt då lite matolja i den smälta chokladen så blir den rinnig igen, observera bara att det ska vara en smakfri olja och inte oliv eller liknande.
  • Byt ut cream cheese mot en smaksatt smörkräm eller annan typ av frosting.
  • Spara tårtrester/kakor och muffins som ej gått åt och använd för att göra cake pops.
  • Om chokladen täcker dåligt(främst vid användning av vit choklad), doppa bara bollarna en gång till.
  • Om du ej vill ha "ringen" runt bollarna som blir efter att chokladen har stelnat, skär bort den med en kniv. (något du kan se att jag gjort på bilden nedan)

Inga kommentarer: