Surdegen ska ha mat en gång i veckan, ibland åker man bort dock och min surdeg har klarat bra ändå.
Surdeg av vete:
- Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät.
- Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
- Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
- Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
Surdeg av råg:
- Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl rågmjöl så att degen blir slät.
- Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
- Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
- Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller viska, plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
Förvara och mata din surdeg (vete):
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.
Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 2 msk vetemjöl.
Ta fram burken ur kylskåpet ett dygn innan du ska baka.
När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. Gör sedan så varje gång du bakar.
Förvara och mata din surdeg (råg):
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.
Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 1 msk rågmjöl.
Ta fram burken ur kylskåpet ett dygn innan du ska baka.
När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. Gör sedan så varje gång du bakar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar