fredag 17 februari 2012

Surdegar

Det finns mängder av olika recept på hur man startar en surdeg. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra. Doften ska vara frisk och syrlig, surdegen ska ha samma konsistens som en våffelsmet. Man kan säga att surdegen håller sig i ett vilande läge när du har den i kylskåpet, sen när du tar fram den och sedan bakar vaknar den till liv.

Surdegen ska ha mat en gång i veckan, ibland åker man bort dock och min surdeg har klarat bra ändå.



Surdeg av vete:

  • Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät.
  • Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
  • Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
  • Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i rumstemperatur ett dygn.


Surdeg av råg:

  • Mixa 2 dl vatten, 1 msk honung och 2,5 dl rågmjöl så att degen blir slät.
  • Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
  • Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå i rumstemperatur ett dygn.
  • Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Mixa eller viska, plasta och låt stå i rumstemperatur ett dygn.





Förvara och mata din surdeg (vete):
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. 
Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 2 msk vetemjöl.
Ta fram burken ur kylskåpet ett dygn innan du ska baka.
När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. Gör sedan så varje gång du bakar.


Förvara och mata din surdeg (råg):
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. 
Mata den en gång i veckan med 0,5 dl vatten (45 grader) och 1 msk rågmjöl.
Ta fram burken ur kylskåpet ett dygn innan du ska baka.
När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. Gör sedan så varje gång du bakar.

Inga kommentarer: