tisdag 7 februari 2012

Blåbärs-Cheesecake


Som med många andra bakverk finns det oändliga sorter även för cheesecake. Du kan baka den i ugnen eller varför inte testa den frusta varianten.

Det är många som tycker att just cheesecake kan vara svårt. Den ska inte vara för lös, inte för hård och man vill inte att den ska spricka. Jag tror däremot att mångas rädsla ligger i att man "hört" att det ska vara svårt eller man man misslyckats en gång och ej försökt fler gånger. 
Det finns många bra tips och trix på www.­cheesecake.­nu Där hittar du även många spännande recept.

Mina tips:
  • Använd rumstempererade ingredienser.
  • Blanda ingredienserna väl för att slippa klumpar (gärna med köksassistent/elvisp).
  • Lär känna din ugn, kakan är helt klar när den precis har stannat och höjt sig lite, men inte spruckit.
  • Testa dig fram och våga misslyckas!


Denna cheesecake är med blådär och passar utmärkt vid alla tillfällen. Jag har valt att blanda ut digestivebottnen med pepparkakor för att få en annorlunda touch på den. Men om du ej gillar pepparkaka går det lika bra med bara digestivekex. Chokladen hyvlar jag över med en osthyvel för att få lite knorr på den.

Lycka till!



Botten:
100 g digestivekex
100 g pepparkakor
75 g smör
0,5 dl socker

Sätt ugnen på 150 grader
Kör pepparkakorna och kexen i en mixer.
Smält smöret och blanda med socker och smulorna.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. (kläm gärna fast ett bakplåts-papper i botten för att lättare lyfta ur kakan inför servering).
Baka den ljusbrun i ugnen ca 10-12 minuter.
Låt sedan svalna.


Fyllning:
200 g blåbär
4 dl crème fraiche
3,5 dl kesella 1% fett
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl maizena
1 krm salt
3 ägg

Mixa blåbären till en slät puré.
Blanda crème fraiche och kesella i en bunke. 
Tillsätt blåbärspuré, socker, vaniljsocker, maizena, salt och ägg. Blanda ordentligt!
Häll smeten över den färdiggräddade bottnen.
Grädda i 150 grader ca 75 minuter.
Låt kallna och ställ i kyl över natten.

Garnering:
100 g vit choklad

Hyvla/riv över chokladen innan servering.


Inga kommentarer: