måndag 23 januari 2012

Lätt hälsolimpa

Ibland har man inte riktigt tid att baka bröd som kräver timmar av jäsning, utan man vill lätt kunna röra ihop ett bröd som sedan sköter sig själv i ugnen.

Det här är ett sån´t bröd!
Det ger dig också möjligheten att sätta din personliga prägel när det gäller att du själv väljer vad du vill ha i brödet.    
Testa dig fram!

Om du ska byta ut någon mjölsort när du bakar bröd, byt inte ut vete.




Ett bröd:
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl grovhackade mandlar, eller annan valfri nöt.
1 dl torkade aprikoser eller annan torkad frukt (blanda gärna)
1 dl kokhett vatten
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl yoghurt
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka aprikoserna och häll 1 dl kokande vatten över.
Låt stå och mjukna/svalna en stund.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt och sylt.
Rör ner aprikoserna och vattnet och blanda smeten väl. (det blir en tung och kletig smet)
Klicka ner smeten i en smort, avlång bakform.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timma.

Stjälp upp limpan och låt svalna invirad i en bakduk.

Inga kommentarer: