Ibland har man inte riktigt tid att baka bröd som kräver timmar av jäsning, utan man vill lätt kunna röra ihop ett bröd som sedan sköter sig själv i ugnen.
Det här är ett sån´t bröd!
Det ger dig också möjligheten att sätta din personliga prägel när det gäller att du själv väljer vad du vill ha i brödet.
Testa dig fram!
Om du ska byta ut någon mjölsort när du bakar bröd, byt inte ut vete.
Ett bröd:
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl grovhackade mandlar, eller annan valfri nöt.
1 dl torkade aprikoser eller annan torkad frukt (blanda gärna)
1 dl kokhett vatten
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl yoghurt
1 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka aprikoserna och häll 1 dl kokande vatten över.
Låt stå och mjukna/svalna en stund.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i yoghurt och sylt.
Rör ner aprikoserna och vattnet och blanda smeten väl. (det blir en tung och kletig smet)
Klicka ner smeten i en smort, avlång bakform.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timma.
Stjälp upp limpan och låt svalna invirad i en bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar