Det finns många sätt att baka bröd. Detta är ett bikarbonatsbröd med filmjölk och sirap.
Det går att byta ut bikarbonat mot bakpulver, det är dock viktigt att du i så fall dubblar mängden.
Det som kan vara lite klurigt med bröd är att veta när det är färdiggräddat, ett tips är att tempa brödet. Jag har en termometer som jag använder till det mesta; brödbak, koka kola, sockerlag och som kötttermometer. Det finns olika termometrar för allt detta, men köp en som fungerar till det mesta om du tänker införskaffa en.
Temperatur för bröd
(inner temperatur)
Ljust bröd 92-96 grader C
Mörkt bröd 98 grader C
Utmärkt att skiva upp och förvara i frysen |
Ett bröd:
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
3/4 dl sirap
5 dl filmjölk
Ugn 175 grader C
Ugn 175 grader C
Blanda de torra ingredienserna.
Häll på filmjölk och sirap, blanda väl.
Smöra 1 brödform.
Fyll med degen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme (brödet ska ha en innertemperatur på 98 grader).
Ta ut och stjälp upp brödet.
Låt svalna invirat i bakduk.
2 kommentarer:
Ugn. Temp? :-)
Oj jag har visst missat det, 175 grader C ska det vara. Jag uppdaterar inlägget också! :)
Skicka en kommentar