söndag 30 november 2014

Kardemumma- och ÄppelMazariner

Recept nummer 3 av höstens äppelbak!
Första advent och snön lyser med sin frånvaro, än viktigare med de extra ljuset som advent faktiskt ger. Idag bjuder jag på ytterligare ett recept från Roy Fares bok Delicious. Jag kan även passa på att rekommendera hans recept på mazariner med saffran, jag testade receptet förra julen och de blev riktigt goda.  


Kardemumma- och ÄppelMazariner:
Mördeg:
150 g rumsvarmt smör
75 g florsocker ( 1/4 dl)
225 g vetemjöl (3 3/4 dl)
15 g äggula (1 st)

Fyllning:
350 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
55 g ägg (1 st)
75 g äggula (5 st)
10 g malen kardemumma (3 tsk)
8 g vaniljsocker (2,5 tsk)
45 g strösocker (0,5 dl)
7 g malen kardemumma (2 tsk)
1 syrligt äpple

Florsocker att pudra över

Mördeg:
Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa samman till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen cirka 30 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en 3 mm tjock platta. Ta ut rundlar och klä formarna. (Jag tycker personligen att det är lättare att arbeta ut degen för hand i formarna). Låt degen gå lite över kanten och skär av överflödig deg med en kniv.

Ugn 180 grader C
Fyllning:
Lägg mandelmassan i matberedaren och arbeta i smöret i omgångar till en slät smet. Blanda ner ägg och äggula i omgångar och därefter tio gram kardemumma och vaniljsocker.
Blanda socker och sju gram kardemumma i en liten skål. Kärna ur äpplet och skär det i skivor.
Fyll mazarinformarna till 3/4, stoppa ner en äppelskiva (jag tog två) i varje form och strö därefter över socker och kardemummablandningen.

Grädda mitt i ugnen i 16-18 minuter (något längre om du inte har varmluftsugn). Ta ut och låt svalna innan du vänder ur mazarinerna ur formarna. Låt svalna helt på galler och pudra med florsocker vid servering.


Jag valde att inte ta några bilder under själva tillverkningen med anledningen av bristen på dagsljus. Tog istället en bild från baket av saffransmazariner samt de bilder jag tog på slutresultatet innan gästerna skulle anlända på kalasdagen.  


Happy Baking!

lördag 29 november 2014

Karlsbaderbullar med mandelmassa och äpple

Recept nummer 2 av höstens äppelbak!
Receptet kommer från Roy Fares bok Delicious, har du inte testat karlsbaderdeg innan så är det nu hög tid! Mumsiga bullar fyllda med mandelmassa och äpple, smaksatt med kanel och kardemumma.

Idag är det lördag och utöver dagens inplanerade bilvård (tvätta bilen) jag har tänkte hinna med att baka både mat- och sötebröd.
Ha en fin lördag allesammans!
Karlsbaderbullar med äpple:
(cirka 30 stycken)
Deg:
30 g jäst för söta degar
250 g mjölk (2,5 dl)
690 g vetemjöl (11,5 dl)
85 g strösocker (1 dl)
170 g rumsvarmt smör
10 g bakpulver (2 tsk)
55 g ägg (1 st)
7 g salt (1 tsk)

Fyllning:
250 g mandelmassa
180 g rumsvarmt smör
3 g grovmalen kardemumma (1 tsk)
1 syrligt äpple
3 g malen kanel (1 tsk)

1 uppvispat ägg till pensling
pärlsocker att strö på toppen

Smula jästen i en degblandare. Värm mjölken till fingervarm i en kastrull, häll den över jästen och kör tills jästen har löst upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i 10 minuter på medelhastighet. Täck med plastfolie och låt vila i kylen cirka 30 minuter.

Lägg mandelmassan i en bunke (här använder jag matberedaren), arbeta i smöret i omgångar till en slät smet. Rör ner kardemumma i smeten.
Skala, kärna ur och tärna äpplet i bitar, lägg dem i en skål och blanda med kanel.

Kavla ut degen till en rektangel som är 48 x 40 cm på en lätt mjölad arbetsyta. Dela rektangeln i 30 bitar som är 8 x 8 cm (inget som jag lyckades med). Klicka ut eller spritsa ut fyllning i mitten på varje fyrkant, toppa med 3-4 äppelbitar. Vik hörnen över fyllningen på varje bulle och lägg i pappersformar på en plåt. Tryck till lite på mitten av varje bulle.

Ugn 220 grader C
Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-13 minuter, eller tills bullarna har fått en fin gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.


Bullarna serverades till min mans födelsedag där samtliga bakverk hade någon form av äpple som fyllning.  Bullar, mazariner och tårta, ytterligare ett recept kommer imorgon!


Happy Baking!

fredag 28 november 2014

Äppelkompott med vanilj och kanel

Här kommer recept nummer 1 av höstens äppelbak! 

Vill du göra mos istället för kompott sila då bara kompotten genom en finkornig sil, jag valde att göra det med hälften av min kompott.
Receptet hittade jag i tidningen Hembakat.


Äppelkompott med vanilj och kanel:
(Ca 0,5 liter)
2 kg syrliga äpplen
1 citron, saften
1 vaniljstång
0,5 dl vatten
2 kanelstänger
4-5 dl strösocker

Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre bitar och lägg dem i kallt vatten så att de täcks. Tillsätt citronsaften så att äppelbitarna inte blir bruna.

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Häll 0,5 dl vatten i en kastrull, den ska rymma ca 5 liter. Tillsätt äppelbitar, kanelstänger och vaniljstång med frön. Låt koka upp på medelstark värme, rör om då och då så att det inte bränner fast. Låt kompotten koka tills äpplena börjar mosa sig.

Rör ner sockret och låt kompotten koka upp. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna helt.


 Kompotten håller cirka 1 vecka i kylskåpet, men går utmärkt att frysa in. Jag frös in hälften av min kompott som jag ska ta med mig bort i jul.

torsdag 27 november 2014

Rabarber och KardemummaMuffins

Kliver jag in i en butik som säljer bakformar måste jag alltid ta mig en titt, hittar jag formar i färg/storlek/kvalité som faller mig i smaken brukar jag passa att fylla på mitt förråd! Detta leder i sin tur till en ständig beslutsångest när jag väl ska baka och måste välja. Dessa bakformar i papper hittade jag på Åhléns för ett par år sedan, ett spontanköp. Inte trodde jag då att det skulle gå så lång tid innan de kom till användning.

Till min namnsdag testade jag kombinationen rabarber och kardemumma, mycket lyckat! Det blev kardemummamuffins toppade med en vanilj- och rabarberfrosting. Detta ledde till ytterligare ett muffinsbak där min rabarberkompott istället fick åka ner i smeten. 

Det här receptet känner säkert många av er igen, en stor favorit här hemma. Fick justera lite med vätskan då kompotten i sig tillför vätska. Jag hoppas ni kommer att gilla det!


Muffins med rabarber och kardemumma
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl rabarberkompott

Fyllning:
3/4 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma 

Ugn 175 grader.

Placera muffinsformar på en plåt, receptet ger ungefär 16 stora muffins.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
Blanda yoghurt och bikarbonat i en annan bunke. (det kommer att börja svälla och bubbla) 
Sikta mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt  ner i smör och äggsmeten. Tillsätt rabarberkompott och yoghurt, vänd slutligen samman till en ganska fast men ändå slät smet.

Rör samman socker och kardemumma.

Klicka ut smet i botten på formarna, strö ett lager av socker och kardemumma, klicka ut ytterligare en sked smet så att det fyller 3/4 av formen. Avsluta med ytterligare ett lager av socker och kardemumma.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen 10-15 minuter beroende på storleken på formarna. Stickan ska komma ut torr.


Ha en fin dag!
Happy Baking!

onsdag 26 november 2014

En vacker höst med ny inspiration

Hösten med alla dess färger har nu i slutet av november tynat bort och jag längtar redan tills nästa år. Det är något speciellt med att se träden skifta färg och känna kylan krypa innanför alla lager av kläder. Extra härligt skulle jag också vilja säga att det är efter denna fantastiskt fina sommar.

Mormor skickade en full kasse med vinteräpplen samtidigt som min man överraskade med Roy Fares nya bok. September och oktober förgylldes därefter med bakverk fyllda med äpplen, jag hoppas hinna med några inlägg med recept innan julbaket tar upp all min tid.


De stora och stolta träden utanför porten en morgon innan jobbet under oktober månad. Det gäller att stanna upp och fånga dessa ögonblick för att kunna plocka fram minnena när november är som mörkast.    



Jag tillsammans med min guddotter och hennes familj spenderade en helg på Astrid Lindgrens Värld i början av november. Det kyliga vädret kompenserades upp av den vackert smyckade omgivningen och regn till trots spelades det utomhusteater. Eldstaden nedan var en av de vackra och även värmande detaljerna längs vandringslederna inne på ALV. 


December närmar sig med stormsteg och under helgen bakade jag årets första bakverk med saffran. I vanlig ordning blev det mitt numera traditionsenliga recept på saffransbiscotti som fick blir först ut, doften av saffran spred sig i hela lägenheten samt ut i trapphuset. Ljuvligt!


November har visat upp en mycket grå sida av sig själv i år, men igår fick vi äntligen njuta av blå himmel och sol. Klarblå himmel denna tiden på året efterföljs oftast av kyla, minus 2 grader visar termometern denna morgon. Ha en underbar dag!

tisdag 25 november 2014

HallonBrownie kaka

Det här receptet kommer från fantastiska Linda Lomelino, en tårtbotten á hallon brownie. Jag har bakat receptet flertalet gånger genom åren, med och utan hallon, som muffins och givetvis som tårta.

Jag tycker personligen att bottnarna blir lite väl mastiga i en tårta och skulle istället vilja lyfta fram den som ett alternativ till kladdkaka. Om du som jag föredrar en seg och inte så rinnig kladdkaka är det här receptet väl värt att testa!


HallonBrownie
225 g smör
200 g mörk choklad 70%
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1,5 dl strösocker
4 stora ägg
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 h hallon, frysta eller färska

Ugn 175 grader C

Smöra och mjöla två bakformar á 15 cm i diameter.
Kuba smöret och hacka chokladen grovt, smält samman i en kastrull på låg värme.
Vispa allt socker och ägg poröst.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke.
Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
Sikta ner de torra ingredienserna och rör smeten slät.
Fördela smeten i formarna, jämna till ytan med hjälp av en slev.
Tryck ner hälften av hallonen i varje botten
Grädda i 45-50 minuter 

Låt bottnarna svalna 10 minuter i formen, vänd sedan upp dem och låt svalna helt på galler.


Happy Baking!

måndag 24 november 2014

När bröd blir som bäst..

I våras bakade jag detta vackra bröd, mitt första lyckade surdegsbröd utan jäst. Det är nu över sex månader sedan och det kanske just därför inte är så konstigt att jag inte minns vilket recept jag använde? Varför skrev jag inte ner det??? Eller så gjorde jag det och kommer att hitta det någon dag här framöver.

Tills dess får vi njuta av bilderna, trevlig kväll!