fredag 31 oktober 2014

Frosting på brynt smör

Den här frostingen måste vara det bästa som hänt på länge (Browned butter frosting). Frostingen har en bas av brynt smör och får den där knäckiga/karamelliserade smaken.MUMS! Receptet kommer från boken Lomelinos tårtor och jag jag kan knappt bärga mig tills jag får göra den igen. Cupcakes, macarons, tårtor, låta fantasin flöda!!!

När du bryner smöret får den en lätt brun färg och det bildas små små bruna prickar. När du sen vispar upp smöret blir det vitt och de bruna prickarna från smöret och kanelen (om du väljer att använda kanel) gör att frostingen blir lätt prickig. Vackert om du frågar mig!

Frosting på brynt smör:
200 g osaltat smör
2,5 dl florsocker
3/4 dl vispgrädde
en nypa kanel (kan uteslutas)

OBS! använd osaltat smör, annars finns det risk för saltkorn i frostingen

Smält smöret i en låg vid kastrull. Låt sjuda under omrörning tills det har en fin gyllene färg.
Rör om när smöret tystnar och det doftar lite knäckigt. (om du vill ta bort eventuella bruna prickar kan du antingen sila smöret genom en finmaskig sil eller låda den rinna genom ett kaffefilter)

Häll upp smöret i en skål och låt det svalna en stund. Täck över och låt sedan stelna lätt i kylen.

Vispa smöret vitt, tillsätt florsocker och grädde och en nypa kanel.
Vispa till en fluffig smet.

Happy Baking!

onsdag 8 oktober 2014

Havrefrallor

Här kommer ett smarrigt recept på frukostfrallor. Förra helgen spenderade jag hela helgen hemma och passade då på att baka massor av bröd, bröd med lång jästid. Just denna fralla blev det inte då utan skållade råglimpor, durumbröd och mammas frallor. Durumbrödet hade jag testat innan men ville göra det en gång till och denna gång blev det baguetter och ett stort bröd. Den skållade råglimpan var ett nytt recept och då vår frys är alldeles för liten gav jag bort en ena av limporna till en kollega på jobbet, alltid lika uppskattat.

Receptet kommer från tidningen baka, nummer 1 2014.

Havrefrallor:
Dag 1:
25 g jäst
500 g kall mjölk (ca 5 dl)
100 g fiberberikade havregryn (ca 3 dl)
400 g vetemjöl (ca 6,5 dl)
10 g salt (ca 0,5 msk)

Dag 2:
fördegen från dag 1
25 g jäst
50 g mjölk (ca 0,5 dl)
50 g smör, smält
80 g sirap (ca 0,5 dl)
400 g vetemjöl special (ca 6,5 dl)

Dekor: fiberberikade havregryn

Dag 1, kväll
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löser upp sig.
Tillsätt havregryn, vetemjöl och salt, arbeta samman till en lös deg.
Täck med plast och ställ allt tills nästa dag (jag förvarade min i kylskåpet över natten)

Dag 2,
Smula jästen i en bunke, häll på mjölk och rör till jästen lösts upp helt.
Blanda ner degen från dag 1, samt smör, sirap och nästan allt mjöl.Arbeta degen i maskin 15 minuter.
Täck degen med en kärlhandduk och låt jäsa i 30 minuter.

Ugn 225 grader C
Ta upp degen på bakbordet och dela i två lika stor delar.
Rulla dem på längden och skär 12 lika stora bitar av varje längd.
Forma dem till ovala bullar och lägg på papprad plåt.
Pensla bullarna med vatten och doppa i havregryn, låt jäsa övertäcka på plåten till dubbel storlek (ca 40 minuter).
Ställ in en långpanna i botten på ugnen och sätt temperaturen på 225 grader C. Grädda frallorna i mitten av ugnen och slå samtidig en kopp med vatten i långpannan under. Grädda i cirka 12 minuter, låt svalna på galler.


Degen är lätt att jobba med och fastnar inte i underlaget vi utbak. Det går lika bra att göra runda frallor om man föredrar det. Jag personligen tycker att det är enklare att trilla runda frallor då resultatet blir samma storlek och form på samtliga. Vill du vara extra noga kan du väga varje fralla för att få exakt samma storlek.


Jag har ikväll bakat äppelrutor som min mamma ofta gjorde när vi var små, dags nu att sjunka ner i soffa och smaka. Blir det bra kommer receptet komma upp här "förr eller senare" :)

Happy Baking!